Maślan sodu (kwas masłowy) – co to jest, działanie, dawkowanie

Maślan sodu jest substancją naturalnie wytwarzaną w jelitach w wyniku procesu fermentacji bakteryjnej niestrawionych węglowodanów,, np. błonnika pokarmowego. Suplementacja maślanu sodu jest szczególnie wskazana w chorobach przewodu pokarmowego, takich jak zespół jelita nadwrażliwego (IBS) i …

Maślan sodu jest substancją naturalnie wytwarzaną w jelitach w wyniku procesu fermentacji bakteryjnej niestrawionych węglowodanów,, np. błonnika pokarmowego. Suplementacja maślanu sodu jest szczególnie wskazana w chorobach przewodu pokarmowego, takich jak zespół jelita nadwrażliwego (IBS) i zaburzenia mikrobioty jelitowej. W takich przypadkach uzupełnienie niedoborów maślanu sodu może przynieść ulgę i pomóc w łagodzeniu objawów.

Maślan sodu – co to jest?

Żeby zrozumieć działanie i wpływ tego składnika diety na zdrowie musimy zacząć o kilku ważnych informacji.

Maślan sodu to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który powstaje w jelitach dzięki fermentacji błonnika pokarmowego. Jest to naturalna substancja, która odgrywa ważną rolę w zachowaniu prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Maślan sodu bardzo często jest traktowany jako żywność funkcjonalna, a jego niedobór może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie.

Butelka suplementu Aliness - Maślan Sodu 550mg, z 10% kodem rabatowym BLOG10 - zamów już dziś na drnatural.pl i poczuj korzyści maślanu. Przycisk pomarańczowy z napisem "sprawdź" i ikona klikania myszką
Aliness – Maślan Sodu

Maślan sodu znajduje zastosowanie w terapii chorób przewodu pokarmowego, zwłaszcza w przypadku zespołu jelita drażliwego – IBS czy zaburzeń mikroflory jelitowej. Na skutek wielu chorób i innych czynników, może dojść do zmniejszenia naturalnej, optymalnej ilości maślanu sodu w organizmie, co z kolei wpływa na funkcjonowanie jelit i ogólny stan zdrowia.

W takim przypadku warto rozważyć uzupełnienie niedoborów maślanu sodu za pomocą suplementacji i odpowiedniej diety. W ten sposób możliwe jest utrzymanie prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego i zapobieganie poważnym schorzeniom.

Maślan Sodu – Działanie i właściwości

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym maślan sodu, wpływają na stabilizację struktury błony śluzowej jelit i wspierają jej integralność oraz prawidłowe funkcjonowanie. Maślan sodu ma również działanie przeciwzapalne i immunoregulacyjne. Może to przyczynić się do ograniczenia stresu oksydacyjnego oraz przyspieszenia procesów gojenia i regeneracji komórkowej. Dodatkowo, maślan sodu wpływa na usprawnienie motoryki jelitowej.

Maślan sodu na zespół jelita drażliwego (IBS) i chorobę Leśniowskiego-Crohna

Dostępne badania stanowią podstawę do stosowania maślane sodu w przypadku zespołu jelita drażliwego oraz choroby Leśniowskiego-Crohna. Jak sugerują wyniki 4-tygodniowa suplementacja maślanem sodu po 300 mg dziennie przynosi ulgę i zmniejsza ból brzucha u osób ze zdiagnozowanymi chorobami jelit.

Dodatkowo może także zapobiegać biegunce poprzez zwiększoną bierną absorpcję wody w okrężnicy i jej wpływ na mikroflorę.

Wsparcie mikroflory jelitowej

Maślan sodu może wpłynąć korzystnie na mikroflorę jelitową u ludzi poprzez zwiększenie ilości korzystnych bakterii i zmniejszenie ilości patogennych, szkodliwych bakterii. Związek ten może zmniejszać pH jelit, co sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii probiotycznych.

Maślan sodu jest produkowany przez bakterie probiotyczne, takie jak Bacillus coagulans. Bakterie te naturalnie występują w jelicie grubym i produkują go jako produkt uboczny swojego metabolizmu. Maślan sodu działa jako substancja odżywcza dla wielu korzystnych bakterii jelitowych – Lactobacillus i Bifidobacterium.

Działanie przeciwzapalne i regeneracyjne

Doskonałe wsparcie przeciwzapalne – może wpływać na obniżenie stężenia cytokin prozapalnych i zmniejszenie stanu zapalnego.

Związek ten stanowi materiał energetyczny nabłonka jelit. Dlateg, suplementacja kwasu masłowego z maślanu może wspierać regenerację kosmków jelitowych i ich prawidłowe funkcjonowanie.

Wsparcie układu odpornościowego

Maślan sodu wspiera układ immunologiczny przez wiele mechanizmów.

Dzięki wsparciu mikroflory jelitowej, która stanowi bardzo ważny element odporności, maślan może korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy człowieka. Co więcej, dzięki właściwościom zmniejszającym stan zapalny, związek ten może przyczynić się do zachowania równowagi oksydacyjnej. Przewlekły stan zapalny, który towarzyszy często wielu chorobom, osłabia system immunologiczny.

Inuslinooporność i cukrzyca

Choć brakuje dowodów naukowych przeprowadzonych na ludziach, to istnieją badania na zwierzętach potwierdzające pozytywny wpływ suplementacji maślanem sodu na gospodarkę cukrową. Warto w tym miejscu ponownie wspomnieć o korzystnym wpływie tego związku na produkcję bakterii probiotycznych, których deficyt występuje u osób zmagających się z cukrzycą typu 2.

W perspektywie kolejnych lat, obiecujące wyniki na zwierzętach z pewnością skłonią badaczy do przeprowadzenia takich prób na ludziach.

Sen

Chociaż przeprowadzony dowód naukowy został opracowany na zwierzętach, to wyniki tego badania są imponujące i warte uwagi!

W badaniu na myszach zastosowano maślan w formie tributyryny, która wpłynęła na sen. Po podaniu tributyryny myszy większą ilość snu (aż o 47% w pierwszych 4 godzinach) spędzały w fazie NREM. Ta faza snu wolnofalowego jest bardzo ważna dla zdrowia psychicznego i fizycznego. Zmniejszyła się również ilość snu w fazie snu z szybkimi ruchami gałek ocznych i czuwania (REM). Nie zaobserwowano zmiany czasu, potrzebnego na zaśnięcie.

Czy można nazwać maślan suplementem na sen?

Może być to delikatne nadużycie, jednak lepszy sen może być jedną z dodatkowych korzyści suplementacji tym związkiem.

Funkcjonowanie mózgu

Choć większość ekspertów skupia się wokół właściwości wspierających jelita, to związek ten ma dużo szerszy wpływ na zdrowie i funkcjonowanie człowieka.

Wpływ maślanu na mózg jest istotny. Związek ten może być zaangażowany w istotne dla prawidłowej pracy mózgu procesy metaboliczne. Ponadto, może pomagać w ochronie neuronów przed uszkodzeniami wywołanymi stanem zaplanym spowodowanym „nieszczelnym jelitem”. Może on mieć również wpływ na modulowanie neuroprzekaźników takich jak GABA.

Maślan Sodu – Źródła i występowanie

Maślan sodu, będący źródłem kwasu masłowego, występuje nie tylko w postaci suplementów diety, ale również w produktach spożywczych. Niestety ilość tego związku w pożywieniu jest zazwyczaj niewielka. Maślane sodu (kwas masłowy) można znaleźć między innymi w maśle, mleku (szczególnie owczym i kozim), śmietanie, jogurtach, twardych serach, a także w produktach fermentowanych, takich jak kiszone ogórki, kiszona kapusta czy fermentowane produkty sojowe.

Maślan sodu – Dawkowanie

Standardowe dawkowanie maślanu sodu mieści się w zakresie równowartości 150-300 mg kwasu masłowego na dobę. Pamiętaj, iż suplementacja powinna być dobrana indywidualnie przez specjalistę nadzorującego aktualny stan zdrowia.

Podsumowanie

Podsumowując – maślan sodu który jest wydajnym źródłem kwasu masłowego wydaje się być bardzo obiecującym związkiem dostępnym w suplementach diety. Największe korzyści z jego zastosowania będą miały osoby, które starają się minimalizować skutki problemów z jelitami. Do takich problemów można zaliczyć: zespół jelita drażliwego (IBS), stany zapalne jelit, zaparcia czy biegunki lub osoby chcące w sposób kompletny wesprzeć swoje jelita.

Paweł Kiełek

Nazywam się Paweł Kiełek, jestem twórcą i właścicielem sklepu internetowego DrNatural.pl. Moja codzienność to przede wszystkim role taty i męża, które są dla mnie fundamentem wszystkiego, co robię. Moja pasja i zainteresowania skupiają się wokół zdrowia i suplementacji, co bezpośrednio przekłada się na moją pracę oraz działalność biznesową. Stworzyłem markę Supplife i jestem współtwórcą marki MYLABS, co pozwala mi dzielić się swoją pasją i wiedzą z innymi. Moje zaangażowanie w promowanie zdrowego stylu życia znajduje odzwierciedlenie w ofercie mojego sklepu, gdzie oferuję szeroką gamę produktów związanych ze zdrowiem i suplementacją. Dążę do tego, aby każdy miał dostęp do wysokiej jakości informacji i produktów, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie. Za pośrednictwem moich marek i sklepu internetowego staram się dostarczać najlepsze produkty zdrowotne i suplementacyjne. Wierzę, że odpowiednie suplementy mogą znacząco wspierać organizm i poprawiać jakość życia, dlatego kładę duży nacisk na edukację swoich klientów w zakresie zdrowego stylu życia. Moja praca to dla mnie nie tylko biznes, ale również misja, dzięki której mogę pomagać innym w dążeniu do lepszego zdrowia i samopoczucia.

13 komentarzy do wpisu „Maślan sodu (kwas masłowy) – co to jest, działanie, dawkowanie”

    • Dzień dobry! Długość suplementacji maślanem podyktowana jest uzyskanymi efektami – nie ma określonego maksymalnego czasu suplementacji tego produktu.

      Odpowiedz
  1. Poproszę jeszcze raz o odpowiedź:
    w jakim czasie spożywać maślan sodu:
    w czasie jedzenia, przed jedzeniem czy po jedzeniu?
    dziękuję i pozdrawiam
    Iza

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry,
    biorę Sulfasalazynę na stawy, czy mogę zażywać kwas masłowy z tym lekiem jednocześnie w trakcie tego samego posiłku czy lepiej o innych porach? I czy można brać ten kwas przed samym spaniem po lekkim posiłku czy lepiej wcześniej? Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Czy zazywajac maslan sodu mogę zazywac probiotyk ,mam często zaparcia a jak już się wyproznie to bolą jelita i dochodzi do zapalenia. Pozdrawiam i proszę, o odpowiedź.😘

    Odpowiedz

Dodaj komentarz