Maślan sodu jest substancją naturalnie wytwarzaną w jelitach w wyniku procesu fermentacji bakteryjnej niestrawionych węglowodanów,, np. błonnika pokarmowego. Suplementacja maślanu sodu jest szczególnie wskazana w chorobach przewodu pokarmowego, takich jak zespół jelita nadwrażliwego (IBS) i zaburzenia mikrobioty jelitowej. W takich przypadkach uzupełnienie niedoborów maślanu sodu może przynieść ulgę i pomóc w łagodzeniu objawów.
Maślan sodu – co to jest?
Żeby zrozumieć działanie i wpływ tego składnika diety na zdrowie musimy zacząć o kilku ważnych informacji.
Maślan sodu to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który powstaje w jelitach dzięki fermentacji błonnika pokarmowego. Jest to naturalna substancja, która odgrywa ważną rolę w zachowaniu prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Maślan sodu bardzo często jest traktowany jako żywność funkcjonalna, a jego niedobór może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie.
Maślan sodu znajduje zastosowanie w terapii chorób przewodu pokarmowego, zwłaszcza w przypadku zespołu jelita drażliwego – IBS czy zaburzeń mikroflory jelitowej. Na skutek wielu chorób i innych czynników, może dojść do zmniejszenia naturalnej, optymalnej ilości maślanu sodu w organizmie, co z kolei wpływa na funkcjonowanie jelit i ogólny stan zdrowia.
W takim przypadku warto rozważyć uzupełnienie niedoborów maślanu sodu za pomocą suplementacji i odpowiedniej diety. W ten sposób możliwe jest utrzymanie prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego i zapobieganie poważnym schorzeniom.
Maślan Sodu – Działanie i właściwości
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym maślan sodu, wpływają na stabilizację struktury błony śluzowej jelit i wspierają jej integralność oraz prawidłowe funkcjonowanie. Maślan sodu ma również działanie przeciwzapalne i immunoregulacyjne. Może to przyczynić się do ograniczenia stresu oksydacyjnego oraz przyspieszenia procesów gojenia i regeneracji komórkowej. Dodatkowo, maślan sodu wpływa na usprawnienie motoryki jelitowej.
Maślan sodu na zespół jelita drażliwego (IBS) i chorobę Leśniowskiego-Crohna
Dostępne badania stanowią podstawę do stosowania maślane sodu w przypadku zespołu jelita drażliwego oraz choroby Leśniowskiego-Crohna. Jak sugerują wyniki 4-tygodniowa suplementacja maślanem sodu po 300 mg dziennie przynosi ulgę i zmniejsza ból brzucha u osób ze zdiagnozowanymi chorobami jelit.
Dodatkowo może także zapobiegać biegunce poprzez zwiększoną bierną absorpcję wody w okrężnicy i jej wpływ na mikroflorę.
Wsparcie mikroflory jelitowej
Maślan sodu może wpłynąć korzystnie na mikroflorę jelitową u ludzi poprzez zwiększenie ilości korzystnych bakterii i zmniejszenie ilości patogennych, szkodliwych bakterii. Związek ten może zmniejszać pH jelit, co sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii probiotycznych.
Maślan sodu jest produkowany przez bakterie probiotyczne, takie jak Bacillus coagulans. Bakterie te naturalnie występują w jelicie grubym i produkują go jako produkt uboczny swojego metabolizmu. Maślan sodu działa jako substancja odżywcza dla wielu korzystnych bakterii jelitowych – Lactobacillus i Bifidobacterium.
Działanie przeciwzapalne i regeneracyjne
Doskonałe wsparcie przeciwzapalne – może wpływać na obniżenie stężenia cytokin prozapalnych i zmniejszenie stanu zapalnego.
Związek ten stanowi materiał energetyczny nabłonka jelit. Dlateg, suplementacja kwasu masłowego z maślanu może wspierać regenerację kosmków jelitowych i ich prawidłowe funkcjonowanie.
Wsparcie układu odpornościowego
Maślan sodu wspiera układ immunologiczny przez wiele mechanizmów.
Dzięki wsparciu mikroflory jelitowej, która stanowi bardzo ważny element odporności, maślan może korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy człowieka. Co więcej, dzięki właściwościom zmniejszającym stan zapalny, związek ten może przyczynić się do zachowania równowagi oksydacyjnej. Przewlekły stan zapalny, który towarzyszy często wielu chorobom, osłabia system immunologiczny.
Inuslinooporność i cukrzyca
Choć brakuje dowodów naukowych przeprowadzonych na ludziach, to istnieją badania na zwierzętach potwierdzające pozytywny wpływ suplementacji maślanem sodu na gospodarkę cukrową. Warto w tym miejscu ponownie wspomnieć o korzystnym wpływie tego związku na produkcję bakterii probiotycznych, których deficyt występuje u osób zmagających się z cukrzycą typu 2.
W perspektywie kolejnych lat, obiecujące wyniki na zwierzętach z pewnością skłonią badaczy do przeprowadzenia takich prób na ludziach.
Sen
Chociaż przeprowadzony dowód naukowy został opracowany na zwierzętach, to wyniki tego badania są imponujące i warte uwagi!
W badaniu na myszach zastosowano maślan w formie tributyryny, która wpłynęła na sen. Po podaniu tributyryny myszy większą ilość snu (aż o 47% w pierwszych 4 godzinach) spędzały w fazie NREM. Ta faza snu wolnofalowego jest bardzo ważna dla zdrowia psychicznego i fizycznego. Zmniejszyła się również ilość snu w fazie snu z szybkimi ruchami gałek ocznych i czuwania (REM). Nie zaobserwowano zmiany czasu, potrzebnego na zaśnięcie.
Czy można nazwać maślan suplementem na sen?
Może być to delikatne nadużycie, jednak lepszy sen może być jedną z dodatkowych korzyści suplementacji tym związkiem.
Funkcjonowanie mózgu
Choć większość ekspertów skupia się wokół właściwości wspierających jelita, to związek ten ma dużo szerszy wpływ na zdrowie i funkcjonowanie człowieka.
Wpływ maślanu na mózg jest istotny. Związek ten może być zaangażowany w istotne dla prawidłowej pracy mózgu procesy metaboliczne. Ponadto, może pomagać w ochronie neuronów przed uszkodzeniami wywołanymi stanem zaplanym spowodowanym „nieszczelnym jelitem”. Może on mieć również wpływ na modulowanie neuroprzekaźników takich jak GABA.
Maślan Sodu – Źródła i występowanie
Maślan sodu, będący źródłem kwasu masłowego, występuje nie tylko w postaci suplementów diety, ale również w produktach spożywczych. Niestety ilość tego związku w pożywieniu jest zazwyczaj niewielka. Maślane sodu (kwas masłowy) można znaleźć między innymi w maśle, mleku (szczególnie owczym i kozim), śmietanie, jogurtach, twardych serach, a także w produktach fermentowanych, takich jak kiszone ogórki, kiszona kapusta czy fermentowane produkty sojowe.
Maślan sodu – Dawkowanie
Standardowe dawkowanie maślanu sodu mieści się w zakresie równowartości 150-300 mg kwasu masłowego na dobę. Pamiętaj, iż suplementacja powinna być dobrana indywidualnie przez specjalistę nadzorującego aktualny stan zdrowia.
Podsumowanie
Podsumowując – maślan sodu który jest wydajnym źródłem kwasu masłowego wydaje się być bardzo obiecującym związkiem dostępnym w suplementach diety. Największe korzyści z jego zastosowania będą miały osoby, które starają się minimalizować skutki problemów z jelitami. Do takich problemów można zaliczyć: zespół jelita drażliwego (IBS), stany zapalne jelit, zaparcia czy biegunki lub osoby chcące w sposób kompletny wesprzeć swoje jelita.
Jak długo można stosować maślan sodu na ulotce piszą minimalny okres a jaki jest maksymalny?
Dzień dobry! Długość suplementacji maślanem podyktowana jest uzyskanymi efektami – nie ma określonego maksymalnego czasu suplementacji tego produktu.
Jak zażywać maślan sodu? Po jedzeniu, w trakcie, przed jedzeniem?
Dziękuję i pozdrawiam
Dzień dobry! Optymalnie – po posiłku.
Poproszę jeszcze raz o odpowiedź:
w jakim czasie spożywać maślan sodu:
w czasie jedzenia, przed jedzeniem czy po jedzeniu?
dziękuję i pozdrawiam
Iza
Dzień dobry! Optymalnie – po posiłku.
W ogole nie toleruje nabialu, czy moge go zazywac na ibs
Maślan może być elementem suplementacji przy IBS.
Dzień dobry,
biorę Sulfasalazynę na stawy, czy mogę zażywać kwas masłowy z tym lekiem jednocześnie w trakcie tego samego posiłku czy lepiej o innych porach? I czy można brać ten kwas przed samym spaniem po lekkim posiłku czy lepiej wcześniej? Pozdrawiam!
Czy przy Hasimoto mogę zażywać maslan sodu
Czy zazywajac maslan sodu mogę zazywac probiotyk ,mam często zaparcia a jak już się wyproznie to bolą jelita i dochodzi do zapalenia. Pozdrawiam i proszę, o odpowiedź.😘
Czy maslan sodu mogę stosować przy wrazliwym jelicie przy zaparciu czy tylko jesli jest biegunka .proszę o informację
Jak podać dziecku, jeśli nie połknie kapsułki? Można wsypać do wody?