Cukier jest dosłownie wszędzie – w napojach, płatkach śniadaniowych, batonach, lodach, itd. Zbyt duża podań cukru w diecie może przyczyniać się do rozwoju otyłości, może mieć bezpośredni wpływ na insulinooporność czy nawet może prowadzić do schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
Powstaje on w procesie obróbki buraka cukrowego, a jego głównym składnikiem jest sacharoza (połączenie fruktozy i glukozy). Z roku na rok spożycie tej substancji konsekwentnie rośnie, co przekłada się na stan zdrowia społeczeństwa.
W 2016 roku spożycie cukru na jednego mieszkańca wyniosło aż 42,3 kilograma!!!
Dzięki świadomości i dostępności zamienników cukru możemy w prosty i smaczny sposób całkowicie wyeliminować lub ograniczyć spożycie białego cukru.
Biały cukier – dlaczego powinieneś go unikać? Jak powstaje cukier? Błędne koło podjadania. (klik)
Ksylitol – cukier brzozowy
Ksylitol to alkohol cukrowy, który często nazywany jest cukrem brzozowym, stanowiąc doskonały zamiennik cukru w codziennej diecie. Jest praktycznie tak samo słodki jak biały cukier, jednocześnie mając o połowę mniej kalorii i niski indeks glikemiczny IG= 8.
UWAGA (!) ksylitol zastosowany w większej ilości może mieć działanie przeczyszczające.
Erytrytol – cukier dla cukrzyków
Erytrytol to kolejny z alkoholi cukrowych będących idealnym zamiennikiem niezdrowego cukru białego. Jego indeks glikemiczny IG=0, co stanowi ciekawą informację dla cukrzyków i ludzi z insulinoopornością. Ten naturalny słodzik wyglądem przypomina klasyczny cukier, jednak jest od niego mniej słodki (o około 30%).
Sprawdź także: Skuteczna kontrola cukru we krwi – jakie suplementy działają na cukier?
Stewia
Stewia jest około 300 razy (!) słodsza od cukru i jest praktycznie pozbawiona kalorii, stanowiąc kolejną zdrową alternatywę dla cukru. Jedynym minusem stewii jest jej lekko gorzkawy posmak.
Podsumowanie
Jak widać nie trudno jest zastąpić go w codziennej diecie. Oczywiście słodzików jest dużo więcej, niż opisane powyżej, jednak przedstawiliśmy Ci te, które są najbardziej naturalne i faktycznie sprawdzają się jako zamienniki cukru.