Olej rybi to jeden z najpopularniejszych surowców aktualnie stosowanych w suplementach diety. Zawarte w tym oleju kwasy tłuszczowe Omega-3 (EPA i DHA) to bardzo ważne dla zdrowia związki o potwierdzonych badaniami właściwościach zdrowotnych. Skąd tak duża popularność „omegi” i jakie korzyści płyną z jej suplementacji?
Omega 3 – czym jest?
Omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a właściwie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z pośród których wyróżnić można kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Najbogatszymi źródłami tych kwasów tłuszczowych są: ryby morskie, fitoplankton, kawior, owoce morza, siemię lniane, orzechy oraz niektóre rośliny. Ludzki organizm potrafi syntetyzować EPA i DHA z kwasu alfa-linolenowego (ALA), jednak proces ten jest mało efektywny i wydajny.
Omega 3 – działanie EPA i DHA
Popularność „omegi” najprawdopodobniej wynika z szerokiego spektrum działania, które zostało potwierdzone w licznych badaniach.
Pamięć i nauka
W badaniu przeprowadzonym na modelu zwierzęcym określano wpływ DHA na zdolności uczenia się i zapamiętywania. Wyniki tych badań sugerują wpływ DHA na poprawę pamięci referencyjnej i zdolności uczenia się.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10430487
Układ sercowo-naczyniowy
Bezsprzecznie kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dlatego suplementacją olejem rybim powinna zainteresować osoby, które narażone są na choroby mające z wiązek właśnie z układem sercowo-naczyniowym! Suplementacja EPA i DHA wpływa również na obniżenie trójglicerydów we krwi.
Wspiera także prawidłowy stosunek omega-3 / omega-6, co wpływa m.in. na redukcję procesów zapalnych w organizmie.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21975919
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18408140
Choroby autoimmunologiczne i stany zapalne
Suplementacja omegą-3 coraz częściej jest tematem badań w kierunku wsparcia organizmu w przebiegu chorób autoimmunologicznych i redukcji stanów zapalnych. W badaniach wykazano, iż doustna suplementacja EPA i DHA może okazać się pomocna w stanach chorobowych, którym towarzyszy stan zapalny -np.: w reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz zaawansowanej miażdżycy. Omega-3 okazały się pomocne również w leczeniu chorób autoimmunologicznych. Przykładem może być pozytywny wpływ omega-3 na leczenie: tocznia, reumatoidalnego zapalenia stawów, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, choroby Leśniowskiego-Crohna i łuszczycy.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28900017
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21760742
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15290734
Narząd wzroku
Istnieją również dowody naukowe na korzystne działanie kwasów omega-3 na narząd wzroku. Szczególnie ważny w tej kwestii jest kwas dokozaheksaenowy (DHA), który odgrywa kluczową rolę w procesie prawidłowego widzenia, będąc elementem strukturalnym mózgu i siatkówki oka.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15555528
Ogólne samopoczucie i witalność
W kolejnym badaniu 35 dniowa suplementacja omega-3 pozytywnie wpłynęła na poprawę nastroju, wzrost wigoru i zmniejszenie stanów gniewu, lęku i depresji, a wyniki te sugerują silny wpływ kwasów omega-3 na układ nerwowy.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16269019
Omega-3 którą wybrać i jak stosować?
Rynek suplementów zawierających olej rybi jest bardzo duży i oferuje wiele produktów różnej jakości. Przy wyborze suplementu zawierającego EPA i DHA powinniśmy kierować się zawartością % w porcji, certyfikatami jakości oraz ceną w przeliczeniu na porcję. Po prostu wybieraj świadomie!
Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania CO NAJMNIEJ 250 mg EPA i DHA dziennie. Jednak w powyżej przedstawionych badaniach stosowano znacznie większe dawki. W codziennej suplementacji stosuje się od 600 do 2400 mg, jednak należy pamiętać, iż suplementacja powinna być dobrana indywidualnie!
Podsumowanie
Suplementacja EPA i DHA niesie za sobą korzyści zdrowotne, które mają swoje potwierdzenie w badaniach. Z właściwości kwasów tłuszczowych omega-3 skorzystają osoby, które chcą poprawić pamięć, wesprzeć pracę mózgu i pracę układu sercowo-naczyniowego. Co więcej ostatnie prace badawcze opisują działanie EPA i DHA w kierunku poprawy nastroju, wzrostu wigoru i zmniejszeniu stanów gniewu, lęku i depresji, co sugeruje silne działanie wspierające układ nerwowy.