Sulforafan to niezwykle ciekawy związek występujący naturalnie głownie w kiełkach brokułu. Znany jest przede wszystkim z uwagi na właściwości poprawiające detoks organizmu. Żeby doszło do jego aktywacji – potrzeba enzymu – mirozynazy. Z uwagi na to, że ginie ona w wysokich temperaturach, warto spożywać kiełki brokułu na surowo.
Na rynku można też dostać preparaty zawierające prekursor sulforafanu oraz enzymów. Substancja ta może wpływać pozytywnie na wiele aspektów zdrowotnych.
Sulforafan właściwości i działanie
Na cholesterol
Spożywanie kiełków brokułu może obniżać poziom cholesterolu – przede wszystkim frakcji LDL oraz zmniejszać stopień jego utlenienia.
Wsparcie przy terapii cukrzycy
U osób z cukrzycą typu II sulforafan poprawia wyniki badań – zmniejsza poziom LDL, trójglicerydów, poprawia wrażliwość insulinową, obniża poziom markerów stanu zapalnego jak CRP. W badaniach na zwierzętach sulforafan chroni przed powikłaniami spowodowanymi zaawansowaną cukrzycą, jak: nefropatia, neuropatia, uszkodzenie mięśnia sercowego.
Działanie ochronne na skórę
Sulforafan może chronić przed uszkodzeniami skóry spowodowanymi promienieniem UVA i UVB.
Sulforafan, a autyzm
Związek ten może być pomocny dla osób z autyzmem. W jednym z badań na 44 osobach wykazano znaczącą poprawę zachowania przy spożywaniu sulforafanu. Związek ten może aktywować wiele genów związanych z zahamowaniem stanu zapalnego, czy naprawą DNA.
Wsparcie przy zakażeniu Helicobacter
Sulforafan może być pomocny u osób z infekcją H.pylori. Zapobiega kolonizacji tej bakterii, hamuje uszkodzenia śluzówki żołądka, zmniejsza stan zapalny.
Sulforafan wspiera funkcjonowanie wątroby
Wspiera też zdrowie wątroby, ponieważ jest aktywatorem NRF2 – ścieżki prowadzącej do wzmocnienia drugiej fazy detoksu i tym samym – eliminacji związków toksycznych. Zwiększa poziom glutationu.
Sulforafan wspiera detoks i oczyszczenie organizmu
Ekstrakt z kiełków brokułu może być pomocny w detoksie z kancerogenów, metali ciężkich i pestycydów.
Wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Może zmniejszać ciśnienie krwi, hamować agregację płytek krwi, zmniejszać stany zapalne oraz twardnienie naczyń krwionośnych (arteriosklerozę).
Wspiera zdrowie układu odpornościowego
Aktywuje komórki NK i Th1, a to wspiera odporność antywirusową, antybakteryjną i antynowotworową.
Sulforafan wspiera zdrowie mózgu
Związek ten zapobiega uszkodzeniom nerwów pod wpływem amyloidów, może być pomocny u osób z chorobą Alzheimera i Parkinsona. U zwierząt z padaczką podanie SFN zmniejszało ilość napadów.
Zdrowie kości
Związek ten może chronić przed osteoporozą. Zwiększa gęstość kości u zwierząt po usunięciu jajników, z niskim poziomem estrogenów. Może być pomocny dla kobiet po menopauzie albo po resekcji jajników, dlatego że zmniejsza też stan zapalny, który może przyspieszać degradację kości.
Sulforafan, a nowotwory
Sulforafan wykazuje też szerokie działanie antynowotworowe – przede wszystkim poprawia on zdrowie mitochondriów, wzmacnia działania układu odpornościowego oraz wpływa na aktywację wielu genów związanych z procesem apoptozy – programowanej śmierci komórkowej.
Pozostałe właściwości sulforafanu
- Wspiera wzrost włosów, może hamować wypadanie włosów spowodowanych wysokim poziomem DHT.
- Może przyspieszać gojenie ran, czy naprawę uszkodzonych mięśni po urazach.
Sulforafan – dawkowanie:
Nie ma szczegółowych i konkretnych zaleceń dawkowaniu sulforafanu. Dlatego najczęściej można spotkać się z dawkowaniem 0,4 mg sulforafanu do 2 razy na dobę.
Przeciwwskazania i skutki uboczne sulforafanu:
Sulforafan występuje w codziennej diecie. Ilości tego związku dostarczane razem z pożywieniem nie powodują skutków ubocznych. Przy intensywnej suplementacji zawierającej znacznie większe dawki sulforafanu mogą wystąpić takie skutki uboczne jak: biegunki, bóle brzucha czy wzdęcia.
Bibliografia:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4692095/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23631497/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22537070/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4960533/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21557329/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4217462/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19349290/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5047973/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4572790/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3276337/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4637098/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4731143/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897785/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477226/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25178721/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26365487/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26757819/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19713431/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26923074/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28120534/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6192763/