Acerola to niewielki owoc, który zawiera w sobie bardzo dużą ilość witaminy C. W jednym niewielkim owocu aceroli znajdziemy tyle witaminy C, ile w kilogramie cytryn. Co więcej, acerola jest bogata w polifenole i inne naturalne związki o właściwościach antyoksydacyjnych!
Poznaj korzyści jakie może przynieść ci suplementacja tym owocem!
Czym jest acerola?
Acerola to egzotyczny owoc pochodzący z Karaibów, znany również jako wiśnia z Barbados.
Acerola jest bogatym źródłem witaminy C i innych cennych składników odżywczych. Jej miąższ zawiera m.in. witaminy i minerały (A, B1, B2, fosfor, wapń, magnez, potas, niacynę, pirydoksynę i żelazo), a także obfituje w przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i antocyjany.
Acerola jest szczególnie polecana w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest narażony na infekcje, w tym przeziębienia i grypę. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C acerola wspiera układ odpornościowy, co pomaga chronić organizm przed infekcjami.
Acerola dostępna jest po wieloma postaciami – od przetworów i soków po proszki i tabletki, co sprawia, że każdy znajdzie dla siebie odpowiedni produkt z acerolą!
Ciekawą alternatywą dla aceroli może mogą być również jagody Acai, o których przeczytasz w tym artykule: Jagody Acai – działanie, dawkowanie i skutki uboczne
Prozdrowotne właściwości aceroli
Acerola to owoc, który szczególnie polecany jest osobom dbającym o swoje zdrowie i urodę. Zawiera ona bowiem bardzo dużo witaminy C oraz innych przeciwutleniaczy, które skutecznie neutralizują wolne rodniki i chronią organizm przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym acerola może przyczynić się do spowolnienia procesu starzenia się skóry.
Ponadto wspomniane antyoksydanty mogą stanowić prewencję rozwoju nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona.
Czy dzieci mogą brać acerolę?
Tak – zarówno dorośli, jak i dzieci mogą suplementować acerolę, która może być ciekawą alternatywą dla zwykłej witaminy C. Na rynku są dostępne produkty dedykowane dzieciom w tabletkach do ssania.
Pamiętaj, aby odpowiednio dobrać dawkę i formę suplementacji dla swojego dziecka!
Jak działa acerola?
Bogactwo związków aktywnych powoduje, że acerola to bardzo skuteczny, a przede wszystkim naturalny suplement wspierający zdrowie.
Odporność
Acerola, dzięki wysokiej zawartości naturalnej witaminy C wspiera układ odpornościowy, pomagając w produkcji białych krwinek, które są odpowiedzialne za obronę przed chorobami. Zawiera również silne antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki i chronią nasze komórki przed uszkodzeniami.
Jędrna skóra i kolagen
Naturalna witamina C z aceroli jest niezbędna do produkcji kolagenu, który jest ważny w procesie gojenia się ran. Ponadto, kolagen poprawia wygląd skóry, sprawiając, że jest bardziej jędrna i elastyczna oraz może pomóc w zmniejszeniu widoczności zmarszczek.
Serce i ciśnienie krwi
Wreszcie, acerola może również pomóc w utrzymaniu zdrowych tętnic i zapobiegać ich uszkodzeniom oraz pomóc w obniżeniu ciśnienia tętniczego. Dlatego też warto ją włączyć do swojej diety jako element profilaktyki układu krwionośnego!
Lepszy wzrok
Co więcej owoc ten zawiera duże ilości cennych antyoksydantów, takich jak karotenoidy i antocyjany (rodzaj flawonoidów). Te substancje są odpowiedzialne za ciemnoczerwone zabarwienie owoców aceroli, takich jak wiśnie z Barbados. W soku z aceroli obecnych jest kilkanaście różnych karotenoidów, w tym beta-karoten (prowitamina A).
Beta-karoten zawarty w aceroli jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i przyspiesza proces opalania. Może również zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca oraz zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej. Dolegliwość ta jest główną przyczyną utraty wzroku u osób w podeszłym wieku. Ponadto, beta-karoten wzmacnia odporność organizmu, uszczelnia naczynia krwionośne i opóźnia starzenie się skóry.
Inne
Antocyjany, które również znajdują się w aceroli, wykazują pozytywny wpływ na wzrok i układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo, antocyjany mają działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i potencjalnie przeciwnowotworowe.
Przeciwwskazania i skutki uboczne
Acerola jest ogólnie uważana za bezpieczny i zdrowy owoc. Może być spożywana przez większość ludzi bez obaw o skutki uboczne, jednak niektóre osoby mogą być uczulone na acerolę.
Objawy uczulenia na acerolę mogą obejmować takie skutki uboczne jak: swędzenie, wysypkę skórną, duszność i obrzęk twarzy, ust lub gardła. W takim przypadku należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Acerola może zmniejszać ciśnienie krwi, dlatego jeśli zmagasz się chorobami serca lub cierpisz na nadciśnienie tętnicze, to skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym
Podsumowanie
Acerola – niewielki owoc z wielkimi korzyściami dla Twojego zdrowia! Potężna dawka naturalnej witaminy C i innych antyoksydantów powoduje, że coraz więcej ludzi sięga po suplementy z tym owocem, jako alternatywa do łykania „zwykłej” witaminy C. Dzięki swojemu naturalnemu pochodzeniu acerola jest bezpiecznym suplementem wspierającym zdrowie.
Przekonaj się na własnej skórze jak wiele korzyści ma włączenie do swojej diety aceroli.