Zgaga, niestrawność, problemy jelitowe ? Brzmi znajomo ? W większości tych przypadków problem dotyczy już poziomu żołądka, który niepoprawnie funkcjonując pod kątem trawienia pożywienia, potrafi utrudnić życie jelitom i nie tylko. W tym artykule zostanie poruszony temat dyspepsji czynnościowej, czyli stanu który towarzyszy już większości polskiej społeczności.
Co to jest dyspepsja?
Dyspepsja czynnościowa to stan w którym notujemy mniejszą ilość soku żołądkowego odpowiedzialnego za inicjację procesów trawiennych. Stan taki wpływa na dalszą obróbkę pokarmu, czy też komfort jelitowy. Niedotrawiony pokarm może niekorzystnie wpływać dalej na funkcjonowanie układu enzymatycznego, częściowo wpływając na destabilizację pracy trzustki i nie tylko.
Sok żołądkowy bazuje głównie na ilości kwasu solnego, który jako jeden z najsilniejszych, wpływa na to jak będzie trawiony pokarm szczególnie z komponentą białka.
Charakterystycznymi objawami towarzyszącymi dyspepsji czynnościowej są:
- Szybkie i niekomfortowe uczucie pełności po jedzeniu,
- Ból w nadbrzuszu,
- Przelewanie się w jelitach,
- Wzdęcia,
- Niestrawność,
- Uczucie gulki w gardle,
- Uczucie pieczenia w nadbrzuszu.
Przyczyny powstawania dyspepsji czynnościowej
Dokładna przyczyna powstawania dyspepsji czynnościowej nie została niestety poznana, jednakże obecne wokół nas stresowy środowiskowe są w stanie przynieść pewne przykłady tego, co może wpływać na pojawianie się problemu dyspeptycznego. Przewlekły stres, nadmierne stosowanie używek to najbardziej znane aktualnie problemy, które wpływają na stopień zakwaszenia żołądka. Przewlekły stres może oczywiście dotyczyć różnych rzeczy, natomiast często ma on powiązanie z występowaniem zespołu jelita drażliwego (IBS), czyli zaburzenia czynnościowego pracy przewodu pokarmowego, które dalej wpływać może na pracę mięśnia dolnego zwieracza przełyku, stanowiącego swego rodzaju barierę odgradzającą przełyk od żołądka. Stan ten wpływa na czas obróbki danego pokarmu przez soki żołądkowe. Natomiast nadmierne stosowanie używek, także jest czynnikiem wpływającym silnie na pracę wspomnianego wyżej mięśnia oraz dostępność i wytwarzanie kwasu solnego prze komórki żołądka. Przez używki mamy na myśli oczywiście nadmiar kawy, palenie tytoniu itp.
Wskazówki żywieniowe przy dyspepsji
W ramach wskazówek żywieniowych istnieją pewne zalecenia wobec grupy osób cierpiących z powodu dyspepsji. Zalecenia te wraz z odpowiednią suplementacja, powinny w niedługim czasie przynieść korzystne efekty odczuwalne przede wszystkim w samopoczuciu, komforcie żołądkowo-jelitowym.
- Unikaj używek powodujących problem (tytoń, nadmierne picie, nadmierne ilości kawy),
- Unikanie ostrych przypraw,
- Spożywanie większej ilości posiłków o mniejszej objętości, ok. 4-6 dziennie w zależności od potrzeb,
- Dokładne przeżuwanie pokarmu zanim zostanie połknięty (około 20 ruchów),
- Picie odpowiedniej ilości płynów, min. 1,5L/dzień,
- Stosowanie odpowiednio dobranej aktywności fizycznej,
- Unikanie produktów wywołujących efekty fermentacyjne (low FODMAP),
- Unikanie tłustych, ciężkostrawnych potraw.
Jak wesprzeć się odpowiednią suplementacją przy zgadze?
Niewątpliwie modyfikacja dietetyczna jest jednym z najważniejszych elementów w trosce o zdrowie jelit i żołądka. Natomiast efekt wynikający ze stosowania odpowiedniej diety może przysparzać trochę problemów. Jednym z głównych problemów jest oczywiście czas, który ogranicza nasze funkcjonowanie, nasze wybory żywieniowe (pomimo tego, że mogą wydawać się one prawidłowe). W tym przypadku niezbędna może okazać się suplementacja prozdrowotna.
Dyspepsja – betaina HCl
Jednym z pierwszych elementów, jakie warto zaproponować jest Betaina HCl. Betaina jest substancją naśladującą działanie kwasu solnego w środowisku żołądka. Ze względu na jej formę chlorowodorku, w skuteczny sposób przyczynia się do unormalizowania środowiska kwaśnego w żołądku. Efekty wynikające ze stosowania betainy są szybko widoczne, co pozwala na bardziej satysfakcjonujące uczestniczenie w procesie zdrowotnym. Ułatwia ona trawienie białek i częściowo innych komponentów pożywienia. Wpływa na czynność dolnego zwieracza przełyku i redukuje znaczą część objawów wynikających z towarzyszącej dyspepsji. Warto jednak pamiętać, że bataina w niektórych przypadkach jest produktem przeciwwskazanym. Chociażby u osób z aktywnymi wrzodami żołądka i dwunastnicy, z nadżerkową postacią refluksu itp. Stąd też w celu upewnienia się, że ten produkt nie będzie stanowił dla Ciebie ryzyka, lepiej uprzednio skonsultować wybór z lekarzem prowadzącym.
Enzymy trawienne, a dyspepsja
Innym preparatem dbającym o komfort żołądkowo-jelitowy będą enzymy trawienne. Te z kolei, ze względu na zrównoważoną ilość poszczególnych rodzajów enzymów, będą korzystnie wpływały na komfort i samopoczucie wynikające ze spożywania pokarmów. Kompleks enzymów będzie ułatwiał trawienie nie tylko białek, ale także węglowodanów i tłuszczów.
Co prawda jeśli problemy trawienne wynikają z zaburzeń trawienia białka, jako głównego prowodyra zaburzeń jelitowych, nie wyniesiemy dużego efektu WOW ze stosowania enzymów, aczkolwiek niektóre preparaty rynkowe zawiera także w swoim składzie beatinę, która uwydatni trawienie i komfort osób mających problem z trawieniem białka.
Witamina D przy problemach z trawieniem
Na uwagę zasługują jeszcze 2 preparaty. Jednym z nich jest witamina D, której niskie wartości ściśle korelują z ryzykiem występowania zespołu jelita drażliwego (IBS), który jak dobrze już wiemy, będzie wpływał na komfort trawienia pokarmów od strony żołądka.
Probiotyki na lepsze trawienie
Drugim preparatem z tej listy będą probiotyki, które ze względu na swój zbawienny wpływ na komfort jelitowy i uwydatnienie procesów trawienia, będą stanowiły nieocenione wsparcie w trosce o szczupłą sylwetkę, samopoczucie itp. Korzystny wpływ szczepów z grupy Lactobacillus spp. i Bifidobacteria spp. jest dobrze udokumentowany w wielu publikacjach.
Podsumowanie
Dyspepsja czynnościowa to coraz bardziej rozległy problem. Stanowi on utrudnienie dla codziennego funkcjonowania. Odpowiednia modyfikacja żywieniowa i suplementacyjna są w stanie przynieść ulgę i dobre samopoczucie, co w dłuższej perspektywie będzie kluczowe w kontekście prowadzonej aktywności i towarzyszących nam stale stresów (oczywiście nie tylko w trakcie pracy). Na uwagę w tym zakresie zasługuje niewątpliwie Beatina HCl, enzymy trawienne, witamina D. W ramach wsparcia na cito, przydatny może okazać się preparat apteczny Iberogast, czy też Amol.
Żródła:
- Stranghellini V. Gastroduodenal Disorders Gastroenterology 2016;150:1380–1392
- Stranghellini V. Gastroduodenal Disorders Gastroenterology 2016;150:1380–1392 Feinle-Bisset C. Azpiroz F. Dietary and lifestyle factors in functional dyspepsia Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 10, 150–157 (2013)
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5900470/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3419998/