Problemy jelitowe- jakie suplementy i dieta pomogą?

Obecny styl życia i niewłaściwe wybory żywieniowe powodują, że coraz częściej słyszy się diagnozę od gastrologa związaną z chorobą jelit lub zaburzeniem ich funkcjonowania. Warto mieć świadomość, że człowiek bardzo dynamicznie zmienia swoje zachowania żywieniowe …

Obecny styl życia i niewłaściwe wybory żywieniowe powodują, że coraz częściej słyszy się diagnozę od gastrologa związaną z chorobą jelit lub zaburzeniem ich funkcjonowania. Warto mieć świadomość, że człowiek bardzo dynamicznie zmienia swoje zachowania żywieniowe w zależności od stopnia motywacji, czy też świadomości, jak ogromny wpływ ma on na działanie przewodu pokarmowego czy problemy jelitowe. Tym przykrym skutkom niewłaściwego stylu życia można zaradzić dzięki prostym zmianom w diecie i suplementacji. Poznajmy więc najpopularniejsze problemy jelitowe oraz jak im zaradzić dietą i suplementacją.

Problemy jelitowe – skąd się biorą?

Najbardziej powszechną przyczyną problemów jelitowych jest brak świadomości tego, jak ich funkcjonowanie może zmienić się wraz z biegiem czasu i zachowaniami żywieniowymi. Jeden, czy 2 dni niepoprawnych nawyków żywieniowych i kiepskich jakościowo elementów stylu życia nie przyczynią do nagłego pogorszenia zdrowia. Z reguły jest to proces długotrwały, który wymaga stałego zaniedbania ze strony danej osoby. Niestety nietrudno w obecnych czasach uzyskać taki efekt. Wystarczy kontynuować obecne działania przez okres przynajmniej kilku miesięcy i negatywne skutki naszego działania będą mocno odczuwalne. Warto to zmienić.

Każdy problem jelitowy charakteryzuje się odrobinę odmiennym przebiegiem. U jednej osoby prowodyrem sytuacji stanu zapalnego może być inny bodziec, niż u drugiej osoby. Warto więc wsłuchać się w potrzeby naszego organizmu i pomóc mu odzyskać zdrowie, np. z pomocą wykwalifikowanego specjalisty dietetyka. Warto także poświęcić trochę czasu na samo edukację w zakresie żywienia i suplementacji.

Jakie problemy jelitowe występują najczęściej?

Wraz z czasem da się zauważyć wspólny mianownik większości problemów jelitowych – zły styl życia obejmujący nawyki żywieniowe, jakość i długość snu, umiejętność radzenia sobie ze stresem (a właściwie jej brak). Prowadzi to do powstania problemów z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego. Najpowszechniejsze z nich to:

  • Zespół jelita drażliwego,
  • Biegunki,
  • Zaparcia,
  • SIBO,
  • Nietolerancja laktozy,
  • Nieswoiste choroby zapalne jelit,
  • Rak jelita grubego.

Jedną z „zalet” występowania tych problemów jelitowych jest to, że można je skutecznie leczyć i wprowadzać w stan remisji. Potrzebne jest do tego samozaparcie, motywacja i chęć poprawy swojej sytuacji zdrowotnej. Poniżej zostaną omówione powyższe przypadłości oraz strategia działania dietetycznego, oraz jakimi suplementami można się wspomóc.

Zespół jelita drażliwego – co to jest i jak działać?

IBS, czyli zespół jelita drażliwego to funkcjonalne zaburzenie w działaniu przewodu pokarmowego wywołane czynnikami stresowymi i częściowo pochodną genetyczną. IBS objawia się zmiennym rytmem wypróżnień lub określonym sposobem wypróżnień, np. dominująca postać biegunkowa, lub zaparciowa, lub mieszana. Powoduje on wiele objawów bólowych w okolicach brzucha, mocno wpływając na dyskomfort w funkcjonowaniu w trakcie dnia. Jest jedną z najczęściej diagnozowanych przyczyn problemów żołądkowo-jelitowych.

Dieta w zespole jelita drażliwego powinna zakładać podążanie specyficznym protokołem diety low FODMAP, który zakłada ograniczenie spożycia żywności powodującej nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym, co może mieć wpływ na dyskomfort i większość objawów. Jest to stale poszerzane menu ograniczające z początku wiele produktów spożywczych, które następnie są urozmaicane poprzez reintrodukcję niektórych produktów spożywczych.

Pomocna w uldze na jelitach i nie tylko, może okazać się suplementacja wspomagająca, która powinna zakładać wsparcie w postaci enzymów trawiennych i mimetyka środowiska kwasu solnego w soku żołądkowym, czyli betainy. Ponadto świetnym pomysłem będzie rozważenie probiotykoterapii, która dedykowana pod daną formę IBS będzie rewelacyjnie regulowała odczuwalne objawy. Pod formę biegunkową i zaparciową poleca się suplement diety Sanprobi IBS . Pod formę zaparciową dobrym rozwiązaniem może być probiotyk Lab One No1 ProBiotic. Najcięższą formą IBS do opanowania jest postać mieszana. W jej przypadku przydatny może okazać się probiotyk Vivomixx lub Sanprobi Barrier albo Dicoflor. Ważna też w przypadku różnych form IBS może okazać się suplementacja witaminami i minerałami, które uzupełnią straty składników mineralnych w przebiegu biegunek (forma biegunkowa IBS).

Więcej o IBS znajdziesz tu: Zespół jelita drażliwego – jak sobie pomóc dietą i suplementacją?

Biegunki – dieta i suplementacja.

Biegunka to stan, w którym dochodzi do bardzo częstego oddawania płynnych lub półpłynnych stolców w ilości większej niż 3 razy na dobę. Jest bardzo dyskomfortowa przypadłość, która może towarzyszyć większym problemom jelitowym. Biegunki mogą towarzyszyć IBS-owi lub powstawać w wyniku zakażenia bakteryjnego. W niektórych przypadkach powodem powstawania biegunek są sytuacje stresowe lub alergie pokarmowe. Aby zaradzić częstości incydentów biegunkowych, należy zwrócić uwagę na odpowiednią diagnostykę lekarską oraz zainteresować się swoimi działaniami dietetycznymi. Należy wyeliminować z diety produkty powodujące biegunki. Jest to określane metodą prób i błędów. Jeśli przyczyną biegunek jest dane zaburzenie lub choroba, należy wdrożyć właściwe leczenie, aby zminimalizować odczuwalne objawy.

W ramach doraźnego działania lub też regulującego w niektórych przypadkach można posłużyć się odpowiednią suplementacją łagodzącą objawy, albo też akcentującą przyczynę problemów. Przykładem może być probiotyk Sanprobi IBS, który redukuje częstotliwość biegunek, również tych wywołanych stresującymi sytuacjami. Innym przykładem preparatu, który pomoże zminimalizować objawy, są enzymy trawienne, które pomagają dotrawić niektóre produkty spożywcze, aby te nie powodowały powstawania gazów jelitowych lub nie prowokowały zmiany środowiska wodnego w jelitach, które powodują biegunkę. U niektórych osób dobrym pomysłem będzie zastosowanie połączenia probiotyku Dicoflor lub innego zawierającego ten sam szczep bakteryjny Lactobacillus rhamnosus GG wraz z węglem aktywnym. Często do uzyskania zadowalających efektów należy odczekać około 5-7 dni, aby probiotyki i inne preparaty mogły zadziałać.

Zaparcia – czym są i jak działać?

Zaparcia to problem występujący jako przeciwieństwo biegunek. Objawiają się one zbyt długim czasem bez wypróżnienia, które spowodowane jest obniżoną aktywnością pasażu jelitowego. Jest to kolejny bardzo niekomfortowy problem, który występuje równie często co biegunki. Warto dodać, że zaparcia również mogą występować w przebiegu zespołu jelita drażliwego.

W celu redukcji zaparć trzeba zwrócić uwagę na swoje nawyki żywieniowe. Częstym problemem w tym przypadku jest zbyt mała ilość wypijanych płynów, duża zawartość białka w diecie i niska ilość spożywanego błonnika pokarmowego. Całemu patologicznemu procesowi sprzyja wysokie spożycie żywności wysoko przetworzonej, która może dodatkowo indukować stan zapalny – nie tylko w jelitach. Zatem główną strategią w redukcji zaparć jest wdrażanie diety nisko przetworzonej z dużą ilością błonnika, regularne nawadnianie i niepostępowanie wedle podejrzanych diet niskokalorycznych i wysokobiałkowych.

Więcej o roli błonnika znajdziesz tu: Błonnik, największy sprzymierzeniec zdrowia. (klik)

Warto także pamiętać o tym, że suplementacja wspomagająca jest również świetnym elementem terapeutycznym. W przypadku zaparć świetnie sprawdzi się probiotyk LabOne No1, a także preparaty wspomagające ruchliwość mięśni przewodu pokarmowego, przyspieszając tym samym pasaż jelitowy i zniwelować problemy jelitowe. Przykłady takich suplementów to:

Pamiętajmy, że taka suplementacja to naturalne wsparcie działania naszego organizmu. Warto jednak uprzednio skonsultować wybór danego preparatu ze swoim lekarzem specjalistą.

SIBO – co to jest i jak działać?

SIBO to angielskiego Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Innymi słowy, przerost bakteryjny do jelita cienkiego. Istotą tej przypadłości jest rozrost flory bakteryjnej do wyższych odcinków przewodu pokarmowego, w których nie powinna znaleźć się tak duża ilość mikroorganizmów. Na ten moment nauka dysponuje kilkoma możliwymi przyczynami występowania SIBO. Wśród nich mogą znajdować się niedobory odporności, stany po zabiegach operacyjnych, zmiany genetyczne w motoryce jelit, inne choroby związane z funkcjonowaniem narządów, brak skutecznego leczenia IBS i inne. Dolegliwości, jakie towarzyszą osobom z SIBO są bardzo zbliżone do objawów IBS, natomiast mogą się one różnić pewnymi elementami u danej osoby. Ważna w tym przypadku jest diagnostyka związana z wodorowym testem oddechowym.

W kwestii diety, sprawa ma się podobnie jak do zespołu jelita drażliwego. Warto zacząć od wprowadzenia dobrze przemyślanego protokołu diety low FODMAP. Istnieją oczywiście inne dedykowane systemy żywieniowe względem SIBO, jednakże warto skupić się na tym najbardziej udokumentowanym. Po wprowadzeniu tego protokołu jest on dalej dopasowywany do potrzeb danej osoby na bazie indywidualnych odczuć względem danych produktów spożywczych. Można powiedzieć, że wedle metody prób i błędów.

Niewątpliwie pomocnym rozwiązaniem problemów jelitowych jest dedykowana suplementacja. Warto w tym przypadku pokusić się o wsparcie ze strony naturalnych antybiotyków, czyli substancji biologicznych, które wykazują podobne działanie, jak antybiotyki, ale bez niekorzystnych zmian w organizmie ludzkim. Wśród takich preparatów na uwagę zasługują:

Taki zestaw wspomagający stanowi podstawę w walce z objawami SIBO oraz z samym tym stanem. Preparaty należy stosować po uprzedniej konsultacji zarówno z lekarzem specjalistą (gastrologiem) oraz dietetykiem klinicznym.

Nietolerancja laktozy – co to jest i co jeść oraz co suplementować?

Nietolerancja laktozy to stan, w którym organizm nie produkuje odpowiedniej ilości enzymu rozkładającego dwucukier laktozę. Chodzi o laktazę. Nietolerancja laktozy jest typem alergii nieimmunologicznej. Innymi słowy, została nabyta genetycznie. Sprawia to, że do końca życia dana osoba jest zmuszona do spożywania produktów bez laktozy. Taką też dietę powinna stosować na co dzień. Istnieją także inne odmiany „nietolerancji laktozy”, ale są one związane albo z mniejszą produkcją tego enzymu, albo w przebiegu innych jednostek chorobowych. Dla przykładu częstym towarzyszącym objawem w zespole jelita drażliwego jest nietolerancja laktozy.

Suplementacja w przypadku tego zjawiska jest dosyć prosta. Oprócz wspomagającego działania witaminy D i suplementów ograniczających problemy jelitowe trzeba będzie posiłkować się enzymami trawiennymi, które zredukują odczuwalne objawy.

Nieswoiste problemy jelitowe – dieta i suplementacja.

Nieswoiste stany zapalne jelit to poważne choroby przewodu pokarmowego, które oddziałują na każdy pozostały element tkankowy organizmu. Wśród tych chorób wymienia się chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Pierwsza z nich, czyli choroba L-C, to przypadłość, w której dochodzi do zapalenia krypt jelitowych, następnie ich obrzęku i ropni. Takie ropnie są w stanie objąć praktycznie każdy odcinek przewodu pokarmowego, powodując wiele objawów, np. mocne bóle brzucha, regularne wypróżnienia, złe samopoczucie.

WZJG charakteryzuje się stanem zapalnym, związanym z owrzodzeniami jelita grubego. Choroba objawia się ostrymi rzutami bólowymi, kałem z krwią, stan podgorączkowy, stałe osłabienie, problemy z kondycją skóry i jej przydatków. Obydwie choroby powodują wymęczenie organizmu ze względu na brak wchłaniania składników odżywczych.

Strategią żywieniową w tych chorobach jest podążanie systemem diety łatwostrawnej z ograniczoną zawartością błonnika, który może powodować zaostrzenie objawów. Z diety należy również wyeliminować nabiał i jego pochodne, a na pewno źródła laktozy.

Oprócz diety bardzo pomocne są suplementy wspierające stopień odżywienia organizmu. Niewątpliwie preparaty multiwitaminowe i z minerałami będą stanowiły podstawę suplementacji. Następnie warto rozważyć dedykowane probiotyki pod te przypadłości chorobowe. Wśród nich świetnie sprawdzą się Vivomixx oraz probiotyk zawierający szczepy niepatogennego drożdżaka Saccharomyces boulardii . Ponadto warto zadbać o wyciszenie stanu zapalnego dzięki Omega-3, Witaminie D oraz kurkuminie.

Rak jelita grubego – dieta i suplementacja.

Ostatnią, niestety cieszącą się złą sławą chorobą jest rak jelita grubego. Do jego rozrostu dochodzi w przypadku skrajnie przewlekłego i przedłużającego się stanu zapalnego, który prowadzi do patologicznych reakcji regeneracyjnych ze strony organizmu, że powstają nowe skupiska komórkowe w obrębie konkretnego odcinka jelita grubego. Przyczyną jego powstawania jest oczywiście przewlekły stres, niewłaściwe nawyki żywieniowe i brak właściwej regeneracji. Jest to nowotwór dieto zależny, czyli nasz styl życia ma ogrom wpływ na ryzyko rozwoju tej choroby.

Strategią i interwencją żywieniową w tym przypadku jest odpowiednie rozszerzanie menu o produkty bogate w błonnik pokarmowy, który w tym przypadku działa jako czynnik antyzapalny i śmiercionośny dla tego rodzaju nowotworu. Dieta powinna być bogata w antyoksydanty, czyli substancje o działaniu antyzapalnym. Ważna jest także podaż wapnia, którego niedobór sprzyja powstawaniu tej choroby.

Wśród dedykowanej suplementacji pod ten problem, warto każdy wybór konsultować ze specjalistami. Profilaktyczne wobec tego rodzaju nowotworu okazuje się witamina D, której prawidłowe stężenie ogranicza ryzyko rozwoju tego rodzaju raka, selen, który posiada silne właściwości antynowotworowe oraz probiotyki. Ponadto warto w przypadku bardziej niekorzystnej diagnozy zainteresować się tematem prekursorów glutationu, np. NAC – N-acetylowana cysteina oraz samym glutationem, który stanowi jeden z najsilniejszych antyoksydantów organizmu ludzkiego.

Mateusz Jagielski

Dodaj komentarz