Glicyna to aminokwas, który naturalnie występuje w produktach białkowych – zwłaszcza w bulionach długo gotowanych na kościach, czy galatach. Można ją też kupić w formie suplementu w proszku. Z uwagi na słodkawy smak może służyć jako „słodzik”. Glicyna posiada wiele prozdrowotnych właściwości, które można uzyskać przy większych dawkach tego aminokwasu.
Jakie właściwości posiada glicyna?
1. Glicyna buduje kolagen – może więc wspierać zdrowie stawów, kości, poprawiać ich elastyczność. Pozytywnie wpływa również na zdrowie skóry.
2. Wspiera regenerację śluzówek i może poprawiać szczelność bariery jelitowej.
3. Działa uspokajająco i antylękowo. Glicyna może działać podobnie jak neuroprzekaźniki o działaniu hamującym na układ nerwowy.
4. Aminokwas ten wspiera zdrowie snu, poprawia głębokość snu, zmniejsza uczucie zmęczenia w ciągu dnia. Pozytywnie wpływa na długość razy REM.
5. Związek ten zmniejsza objawy schizofrenii. Może być też pomocna dla osób z zaburzeniami obsesyjno-kompulsywnymi (w dawce minimum 5g).
6. Wspiera budowanie masy mięśniowej, może chronić przed sarkopenią. Glicyna wchodzi w skład kreatyny.
7. Wspiera usuwanie wolnych rodników – poprzez wpływ na produkcję glutationu.
8. Glicyna jest niezbędna do budowy hemu – może być pomocna u osób z anemią, czy u osób przewlekle zmęczonych.
9. Aminokwas ten wykazuje działanie antypadaczkowe.
10. L-glicyna poprawia wrażliwość insulinową. Może być pomocna dla osób z cukrzycą typu II. Pozytywnie wpływa też na redukcję wagi. Zwiększa poziom adiponektyny.
11. Poprawia cyrkulację krwi, pozytywnie wpływa na krążenie i zdrowie serca.
12. Glicyna poprawia przyswajanie wapnia.
13. Zmniejsza stan zapalny poprzez wpływ na cytokiny tj. TNF-alfa, czy IL6.
14. Chroni przed uszkodzeniem wątroby – głównie poprzez wpływ na II fazę detoksu oraz może chronić przed stłuszczeniem wątroby spowodowanym alkoholem.
15. Może być pomocna w leczeniu stanów zapalnych jelit. Suplementacja glicyną obniża poziom cytokin prozapalnych w jelitach. Co ciekawe – w jednym badaniu zmniejszała kolonizację patogennych bakterii z rodzaju Clostridium, czy Ruminococcaceae.
16. Może chronić przed rozwojem niektórych nowotworów.
Dawkowanie i bezpieczeństwo:
Glicyna jest bezpieczna nawet w dużych, dawkach rzędu kilkudziesięciu gramów, dawki terapeutyczne zaczynają się już jednak od 1-5g.
Literatura:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4195924/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14732596/
- https://www.hindawi.com/journals/np/2009/768398/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8775762/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1479-8425.2007.00262.x
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25533534/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25122646/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1058885/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18499099/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12589194/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18852529/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22236003/
Sporo glicyny zawiera, żelatyna..
Może wyjdzie taniej. A ile tej żelatyny trzeba zjeść?