Witamina B6 – źródła, właściwości, suplementacja.

Witaminy i inne składniki mineralne to kluczowe składniki diety, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu na co dzień. Większości z takich składników organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć, stąd też ich znaczenie w …

Witaminy i inne składniki mineralne to kluczowe składniki diety, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu na co dzień. Większości z takich składników organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć, stąd też ich znaczenie w codziennym żywieniu jest bardzo istotne. Obecne czasy sprzyjają wielu niedoborom żywieniowym oraz problemom z przebodźcowaniem układu nerwowego. Warto więc skupić się na regeneracji oraz codziennym wsparciu tkanki nerwowej, dzięki konkretnym składnikom odżywczym. Wobec tego układu i innych witamina B6 stanowi jedną z najważniejszych witamin korzystnie wpływających na zdrowie. Warto poznać zatem jej źródła, właściwości, oraz możliwości suplementacji.

Witamina B6 – co to jest?

Witamina B6 jest inaczej nazywana pirydoksyną. Jest to jedna z witamin z grupy B, która wykazuje szereg ważnych właściwości wobec homeostazy organizmu. Wspiera, chociażby, działanie układu nerwowego, reguluje syntezę neuroprzekaźników oraz wpływa na działanie hormonów. Bierze także udział w wielu reakcjach metabolicznych. Jej dzienne zapotrzebowanie określa się na 1,3mg u kobiet i mężczyzn.

Na rynku suplementacyjnym, witamina B6 często występuje pod postacią P5P, czyli 5-fosforanu pirydoksalu, bardziej biodostępnej formy witaminy B6.

Witamina B6 – źródła w żywności.

Witamina B6 jest powszechnie występującą w żywności witaminą. Do jej dziennej realizacji wystarczy zbilansowane jedzenie, bogate w produkty nisko przetworzone. Ważna jest także różnorodność w diecie. Osobami narażonymi na jej niedobory są główne te, które spożywają nieregularne posiłki, jedząc w biegu i nie zwracając uwagi na źródła spożywanego pożywienia.

Podstawowe źródła witaminy B6 to:

  • Podroby,
  • Ryby,
  • Produkty pełnoziarniste,
  • Jajka,
  • Nabiał i jego przetwory,
  • Rośliny strączkowe,
  • Niektóre owoce i warzywa (banany, truskawki, maliny, brokuł, marchew, brukselka, karczochy).

Zobacz także: Dlaczego warto suplementować witaminy z grupy B?

Witamina B6 – właściwości zdrowotne.

Witamina B6, jak już zostało wcześniej wspomniane, to bardzo ważna witamina dla zdrowia układu nerwowego i hormonalnego. Posiada także inne właściwości regulujące. Pora poznać główne efekty działania witaminy B6 pozyskiwanej z żywności oraz z suplementacji.

1. Udział w przemianach metabolicznych

Pierwszą ważną właściwością witaminy B6 jest jej udział w przemianach metabolicznych zachodzących w organizmie. Dzięki tej witaminie sprawnie działają układy enzymatyczne, przemiany białek, węglowodanów, tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu od wewnątrz, a także są potrzebne do rozwoju i prawidłowego wzrostu u dzieci i młodzieży.

2. Udział w syntezie glikogenu wątrobowego i mięśniowego

Witamina B6 bierze udział w syntezie glikogenu wątrobowego i mięśniowego. Jej udział w tym przypadku jest istotny dla osób podejmujących aktywność fizyczną, gdzie stale pracujące mięśnie korzystają z zasobów glikogenu zmagazynowanego w mięśniach. Glikogen wątrobowy natomiast jest ważnym elementem regulującym pracę wątroby oraz mózgu w przypadku snu. Dzięki temu organizm jest w stanie skutecznie się regenerować.

3. Właściwość regulująca pracę układu nerwowego

Jedną z najważniejszych ról witaminy B6 jest jej właściwość regulująca pracę układu nerwowego. Tkanka nerwowa działa dzięki wymianie neurotransmiterów, czyli substancji neuroprzekaźnikowych, które informują ciało o aktualnym stanie układu nerwowego, wpływając tym samym na codzienne funkcjonowanie. Witamina B6 bierze udział w syntezie serotoniny, adrenaliny, prolaktyny i dopaminy. Są to kluczowe substancje regulujące samopoczucie wynikające z pracy układu nerwowego. Niedobór witaminy B6 może powodować zaburzenia w samopoczuciu i zmęczeniu organizmu poprzez niedobór neuroprzekaźników ważnych z punktu widzenia zdrowia tkanki nerwowej.

ZOBACZ TAKŻE: Witamina B1 / Tiamina – działanie, dawkowanie i skutki uboczne

4. Udział w syntezie hemoglobiny

Dzięki witaminie B6 można sprawić, że organizm ludzki będzie lepiej dotleniony. Dzieje się tak dlatego, że witamina B6 bierze udział w syntezie hemoglobiny, czyli głównego białka transportującego tlen do tkanek obwodowych. Prawidłowe dotlenienie zapewnia lepszą regenerację całego ciała, redukuje zmęczenie i zachęca do wielu działań związanych z aktywnością i samorozwojem.

5. Redukcja objawów depresji i poprawa samopoczucia

Warto także wspomnieć o tym, że witamina B6 może redukować objawy depresji i poprawiać samopoczucie. Pirydoksyna wpływa na syntezę neurotransmiterów odpowiedzialnych za komunikację między mózgiem, a resztą organizmu oraz wpływa na redukcję nadmiernego stężenia homocysteiny, która powiązana jest z regularnym występowaniem objawów depresji i gorszej kondycji psychofizycznej. Witamina B6 często stanowi składnik preparatów multikompleksowych, jak kompleksy witamin z grupy B, które holistycznie dbają o zdrowie układu nerwowego i innych tkanek organizmu.

6. Wsparcie układu odpornościowego

Pirydoksyna zwiększa także aktywność układu odpornościowego, działając profilaktycznie wobec wielu rodzajów infekcji. Wspiera ona produkcję przeciwciał, niezbędnych w procesie niszczenia komórek patogenów i dalszego ich usuwania z organizmu. Właściwość ta przydaje się także wśród sportowców, czyli grupy osób szczególnie narażonych na duże obciążenia treningowe powodujące osłabienie układu odpornościowego.

7. Działanie profilaktyczne wobec niektórych stanów zapalnych

Witamina B6 wykazuje także działanie profilaktyczne wobec niektórych stanów zapalnych. Wśród nich można wymienić te związane z funkcjonowaniem gospodarki hormonalnej kobiet. Otóż witamina B6 może ograniczać objawy związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS), który powoduje wiele zespołów bólowych w okolicy brzucha.

8. Redukcja ryzyka problemów z układem sercowo-naczyniowym

Ponadto pirydoksyna może przyczyniać się do redukcji ryzyka problemów z układem sercowo-naczyniowym, dzięki lepszemu metabolizmowi homocysteiny oraz regulacji parametrów lipidogramu, m.in. poziomu cholesterolu całkowitego.

9. Redukcja ryzyka chorób neurodegeneracyjnych

Przypuszcza się także, że witamina B6 redukuje ryzyko chorób neurodegeneracyjnych jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Zapobiega również objawom demencji.

10. Udział w procesie tworzenia krwi

Ostatnią ważną funkcją witaminy B6 jest jej udział w procesie tworzenia krwi. Pomaga ona w leczeniu anemii wśród osób z niedokrwistością, gdzie występują niedobory witamin z grupy B, wśród których oprócz witaminy B6, wpływają na ten proces witamina B12 i kwas foliowy/foliany.

Witamina B6 – objawy niedoboru i nadmiaru.

Pirydoksyna, czyli witamina B6 jest składnikiem diety silnie wpływającym na zdrowie organizmu. Mogą jednak wystąpić jej niedobór lub nadmiar.

Charakterystyczne objawy niedoboru witaminy B6 to:

  • Niedokrwistość,
  • Zmęczenie,
  • Zaburzenia koncentracji,
  • Zmiany na skórze,
  • Problemy z układem nerwowym,
  • Osłabiona odporność.

Charakterystyczne objawy nadmiaru witaminy B6 to:

  • Zaburzenia koordynacji ruchowej,
  • Nudności i wymioty,
  • Bóle głowy,
  • Zawroty głowy,
  • Zaburzenia pracy układu nerwowego.

Objawy nadmiaru występują dosyć rzadko ze względu na trudność w przedawkowaniu witaminy B6. Jednym z głównych powodów jej przedawkowania jest jej zbyt duża i długotrwała suplementacja bez opieki specjalisty.

Witamina B6 – dawkowanie i bezpieczeństwo.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 wynosi 1,3mg u kobiet i mężczyzn. Wartość ta może się różnić w zależności stanu zdrowia, stanu fizjologicznego i wieku. W przypadku suplementacji warto sugerować się rekomendacjami producenta.

W przypadku witaminy B6 są to wartości rzędu 15-25mg. Jest to tolerowana wartości, która powinna podlegać suplementacji okresowej, nieprzewlekłej. Warto przed wyborem takiej suplementacji skonsultować wybór ze specjalistą.

Źródła

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6257116/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6071262/
  3. https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B6
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2558186/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17260529/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14584010/

Mateusz Jagielski

Dodaj komentarz