Cukier we krwi i problemy z nim związane to istna bolączka dzisiejszych czasów. Nie bez powodu endokrynolodzy odnotowują coraz częstsze przypadki insulinooporności, problemów ze spadkiem cukru, czy też chorób cywilizacyjnych w postaci cukrzycy typu I oraz II. Problemy z poziomem cukru dotyczą także nieformalnej cukrzycy typu III, czyli kolokwialnego określenia na chorobę Alzheimera. Ważnym czynnikiem redukującym ryzyko wymienionych chorób jest odpowiednia profilaktyka zdrowotna. Można o nią zadbać, dzięki właściwemu żywieniu oraz suplementacji wspomagającej.
Wysoki cukier we krwi – skąd się bierze i jak sobie pomóc?
Powszechne występowanie problemów z gospodarką węglowodanową zaczyna się od nawyków żywieniowych. U znacznej większości osób nie są one ujednolicone i opierają się na losowym działaniu w trakcie dnia w zależności o dostępności czasu. Nie jest to oczywiście optymalne rozwiązanie. Często prowadzi ono do spożywania nadmiaru ilości kalorii w krótkim czasie, zwiększenie chęci na produkty wysokokaloryczne. Skutkuje to brakiem kontroli apetytu i częstym przejadaniem, które potem powoduje wyrzuty sumienia dalej prowadzące do niepoprawnych relacji z żywnością.
Zdrowe odżywianie i sport – pomoc przy obniżaniu poziomu cukru we krwi
Warto zwrócić uwagę na edukację żywieniową. Nie bez powodu zyskuje ona coraz bardziej na popularności. Częstym problemem w Polsce jest nadwaga i otyłość, stąd też właściwe wdrożenie prawidłowych zasad żywienia i aktywności fizycznej wydaje się być koniecznością, aby zapobiec istnej pladze otyłości i chorób cywilizacyjnych.
Catering dla zapracowanych lub dieta od dietetyka
Dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu zająć się swoją dietą ze względu na czas, powinny skorzystać z cateringu dietetycznego, który zapewni stałe dostawy zbilansowanych posiłków dopasowanych do stylu życia danej osoby.
Osoby, które nie mogą pozwolić sobie na zakup cateringu, mogą zdecydować się na konsultację i plan żywieniowy od dietetyka i po jego radach zasięgnąć odpowiednich informacji, jak na własną rękę można skutecznie komponować zbilansowane i szybkie posiłki oraz jak liczyć kalorie lub kontrolować ich spożycie. To wszystko składa się na elementy zdrowego stylu życia.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym
W przypadku problemów z gospodarką węglowodanową idealnym rozwiązaniem wydaje się być dieta oparta o niski ładunek glikemiczny i indeks glikemiczny. Dieta taka bazuje na odpowiednich technikach kulinarnych prowadzących do fizjologicznego uwalniania glukozy z pożywienia do krwioobiegu, co skutkuje regulacją poziomu cukru, a co za tym idzie samopoczucia i odczuwalnych wrażeń.
Cukier – suplementacja wspomagająca kontrolę glukozy we krwi.
Niestety w wielu przypadkach samodzielnego podejścia do diety jest ona po prostu niezbilansowana. Należy w tym przypadku sięgnąć po suplementację wspomagającą, która uzupełni brakujące niedobory oraz wspomoże kontrolę cukru we krwi.
Te -> suplementy na kontrolę cukru zyskują coraz bardziej na popularności. Dzieje się tak ze względu na powszechność występowania chorób związanych z nieustabilizowanym poziomem cukru oraz ze względu na szerokie spektrum działania prozdrowotnego takich suplementów. Wśród najlepszych suplementów na kontrolę cukru wyróżniamy insulinomimetyki. Są to substancje, które naśladują działanie insuliny, czyli hormonu obniżającego stężenie glukozy. Dzięki temu jesteśmy w stanie lepiej i skuteczniej kontrolować stężenie tego cukru w krwioobiegu, obniżając niekorzystne objawy towarzyszące popularnym chorobom związanym z glukozą. Wśród najlepszych suplementów na kontrolę glukozy wyróżnia się: Berberyna, Chrom, Kwas alfa-liponowy, Cynamon, Morwa biała i Kurkumina.
Istnieją oczywiście inne suplementy wspierające kontrolę cukru we krwi, takie jak kwasy tłuszczowe Omega-3 , cynk, magnez i inne.
Warto jednak poświęcić więcej uwagi substancjom wyżej wymienionym.
Cukier we krwi, a Berberyna :
Berberyna to silny związek alkaloidowy znany w medycynie od ponad 3000 lat. Jej główne działanie polega na opóźnieniu rozkładu węglowodanów złożonych na tzw. cukry proste, czyli te szybko wchłanialne. Dzięki temu szybkość uwalniania glukozy do krwioobiegu jest niższa, co przekłada się na lepszą kontrolę stężenia cukru i obniżenie standardowych objawów insulinooporności, hiperglikemii, czy też cukrzycy typu II.
Ze względu na silne właściwości obniżające poziom glukozy we krwi może ona nie być wskazana do stosowania wśród osób cierpiących na hipoglikemię. Wybór berberyny wobec hipoglikemii reaktywnej (występującej po zjedzeniu określonych posiłków powinien być przedyskutowany z lekarzem oraz dietetykiem).
Chrom na za wysoki cukier:
Chrom jest w nauce powszechnie znanym pierwiastkiem mającym zastosowanie wobec osób cierpiących na insulinooporność oraz problemy ze zbyt wysokim poziomem cukru. Jest to dosyć niedoceniany pierwiastek wśród konsumentów, głównie ze względu na mniejszą świadomość jego działania.
Chrom świetnie wpływa na uwrażliwienie tkanek na działanie insuliny oraz wspiera obniżanie poziomu glukozy . Dzięki temu idealnie nadaje się dla osób cierpiących na stany zapalne związane ze zbyt wysokim poziomem cukru. Warto także wspomnieć o ciekawych właściwościach chromu, jakimi są regulacja poziomu parametrów lipidogramu (np. poziomu cholesterolu HDL, LDL) oraz regulacja apetytu.
Kwas alfa-liponowy :
Ten kwas odpowiada za więcej niż tylko kontrolę glikemii w organizmie. Zawiera on w swojej strukturze cząsteczkę glutation, czyli bardzo silnego antyoksydantu, który wywiera bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka. Wpływa on na poprawę wrażliwości insulinowej oraz podnosi odporność organizmu i zdolność do pozbywania się patogenów.
Oprócz tego kwas alfa-liponowy jako suplement na kontrolę cukru wpływa także na lepsze funkcjonowanie układu nerwowego, co jest kluczowym czynnikiem w przebiegu cukrzycy typu II i występujących wtedy polineuropatii. Stosowanie kwasu alfa-liponowego przyczynia się także do obniżenia natężenia poziomu stresu oksydacyjnego, czyli popularnie zwanego stanu zapalnego.
Cynamon – wrażliwość insulinowa :
Cynamon to roślina, z której można wytworzyć ciekawie działające ekstrakty. Głównym składnikiem aktywnym w cynamonie jest kwas cynamonowy oraz aldehyd cynamonowy. Substancje te silnie wpływają na zwiększenie wrażliwości insulinowej oraz na regulację poziomu cukru we krwi.
Cynamon świetnie sprawdzi się u osób z hipoglikemią w celu stabilizacji poziomu glukozy. Działanie jego składników aktywnych wpływa także ochronnie na komórki beta znajdujące się w tkance trzustki. Komórki te odpowiedzialne są za sekrecję hormonu insuliny i podlegają niestety ogromnej destrukcji w przebiegu cukrzycy typu II.
Działanie cynamonu sprawdzi w codziennej profilaktyce problemów z gospodarką węglowodanową oraz wspieraniu leczenia różnych przypadłości związanych z niepoprawnym działaniem glukozy i insuliny.
Morwa biała na cukier we krwi:
Kolejnym świetnym suplementem na kontrolę cukru jest morwa biała. Sama morwa jest rośliną o wielu właściwościach. Odpowiada ona, chociażby za łagodzenie obciążenia wątroby, redukcję ciśnienia u osób z nadciśnieniem. Ponadto skutecznie wpływa także na regulację gospodarki węglowodanowej.
Morwa biała wpływa na regulację poziomu insuliny na czczo, a także glukozy na czczo. Dzięki temu świetnie sprawdza się w przebiegu hiperglikemii oraz insulinooporności i innych stanów zapalnych związanych z nieuregulowaną glukozą i insuliną.
Wiele badań potwierdza jej skuteczność w kontroli poziomu cukru poprzez regulację charakterystycznych markerów jak HOMA-IR, HbA1C i wiele innych.
Jak Kurkumina wpływa na pozom cukru we krwi?
Kurkumina to składnik biologicznie aktywny w roślinie zwanej kurkumą. Kurkuma jest składnikiem, który rewelacyjnie wpływa na samopoczucie wynikające z regulacji poziomu glukozy i insuliny we krwi. Stanowi ona idealne wsparcie suplementacyjne oraz doraźne w postaci, chociażby przyprawy, która może urozmaicić wiele potraw. Kurkumina wpływa na redukcję stanu zapalnego, poprawia regulację wielu parametrów wpływających na szeroko rozumiane zdrowie. Przykładami tego mogą być: markery cholesterolu, ciśnienie tętnicze krwi, stany zapalne w stawach, trawienie, regulacja gospodarki hormonalnej itp.
Najważniejszym elementem w kontekście tego artykułu jest jednak zdolność kurkumy i kurkuminy do uwrażliwienia tkanek na działanie insuliny. Dzięki temu glukoza jest skuteczniej transportowana do tkanek obwodowych, gdzie jest potrzebna do zasilenia i prawidłowego funkcjonowania tych tkanek. Ponadto kurkumina świetnie wpływa na pulsację insuliny, czyli stężenie, w jakim jest ona wydzielana wobec dawki otrzymanej glukozy z pożywienia. Sprawia to, że kurkumina jest idealnym składnikiem dla zdrowia gospodarki węglowodanowej u praktycznie każdej grupy osób z problemami z poziomem cukru.
Suplementy na kontrolę cukru – podsumowanie.
W momencie pojawienia się objawów, które mogą towarzyszyć nieprawidłowemu stężeniu glukozy lub insuliny (lub jednego i drugiego), należy w pierwszej kolejności udać się do lekarza specjalisty. Najlepiej od razu do endokrynologa lub diabetologa. Następnie warto podjąć działania prowadzące do poprawy stylu i jakości życia. Warto więc zainwestować we właściwą dietę, aktywność fizyczną i suplementację, która wspomoże efekty działania farmakoterapii i pozostałych działań prozdrowotnych. Warto przed wyborem suplementu skonsultować swój wybór ze specjalistą.