Witaminy to składniki mineralne, które oddziałują na organizm, wywołując konkretny efekt, lub stanowiąc składnik niezbędny do zajścia różnych reakcji biochemicznych. Witaminy dostarcza się wraz z pożywieniem, a w przypadku, gdy nasza dieta wykazuje niedobory dietetyczne, warto sięgnąć po suplementy diety, które te niedobory zredukują i wyrównają. W tym przypadku warto poznać listę (alfabet) witamin oraz podstawowe funkcje, za jakie odpowiadają w organizmie.
Lista omawianych witamin:
- rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K),
- rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B oraz witamina C).
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – ALFABET WITAMIN – źródła i właściwości
Do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zalicza się witaminy A, D, E oraz K. Mogą one być magazynowane w wątrobie, stąd też należy uważać na ich dodatkową suplementację lub spożycie. Nadmiar nie jest od razu wydalany i może być toksyczny. Warto uprzednio wykonać badania diagnozujące niedobory.
Witamina A:
Witamina A to zbiór składników o podobnej budowie i właściwościach, spośród których najważniejszym związkiem jest retinol. Zapotrzebowanie dzienne na tę witaminę to 700ug wśród kobiet i 900ug wśród mężczyzn.
Retinol i inne związki tworzące witaminę A znajdziemy w takich produktach jak:
- Mięso drobiowe,
- Tłuste ryby,
- Nabiał i jego przetwory,
- Podroby,
- Jajka,
Witamina A z żywności oraz w postaci suplementów odpowiada między innymi za:
- prawidłowy proces widzenia,
- wsparcie układu immunologicznego,
- zapobieganie różnym infekcjom,
- usprawnienie gojenia ran i regeneracji nabłonka,
- wspiera właściwe funkcjonowanie błon komórkowych,
- wykazuje właściwości antynowotworowe,
- wspiera właściwy metabolizm lipidów oraz
- ochrania skórę przed nadmiernym promieniowaniem.
Witamina D:
Występuje ona w 2 głównych formach żywieniowych – cholekalcyferol pochodzenia zwierzęcego oraz ergokacyferol pochodzenia roślinnego. Zapotrzebowanie na tą witaminę określa się na poziomie 15ug/dzień. Witamina D bierze udział w ogromnej ilości procesów i jest trudna w zbilansowaniu samym żywieniem i poza okresem letnim, kiedy słońce nie widnieje na niebie przez dłuższy okres. Jest to jedna z nielicznych witamin, które należy regularnie suplementować.
Najbardziej powszechne źródła żywieniowe witaminy D to:
- Ryby morskie,
- Mięso,
- Nabiał i jego przetwory,
- Grzyby i drożdże,
- Podroby,
- Jajka,
- Produkty fortyfikowane.
Suplementacja i odpowiednie żywienie są w stanie zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Większość efektów wynikających z jej działania podykotowane jest właściwym stężeniem witaminy D w organizmie, a nie jej dodatkową suplementacją. Warto więc zapobiegać jej niedoborom.
Korzyści wynikające z suplementacji witaminą D to:
- poprawa działania gospodarki węglowodanowej i wapniowo-fosforanowej,
- zwiększanie gęstości kości,
- poprawa siły mięśniowej,
- regulacja rytmu dobowego,
- wsparcie działania układu nerwowego i innych narządów.
Więcej o wit. D znajdziesz tu:
Witamina D – normy, działanie, dawkowanie, przeciwwskazania. (klik)
Witamina D- poznaj korzyści płynące z jej suplementowania. (klik)
Witamina E:
Witamina E może występować w różnych formach budowy. Głównymi związkami tworzącymi tę witaminę są tokoferole. Zapotrzebowanie na witaminę E wynosi 8mg u kobiet i 10mg u mężczyzn. Witamina E potrzebna jest dla organizmu jako witamina odpowiadająca za odporność i profilaktykę.
Najbardziej powszechne źródła dietetyczne witaminy E to:
- Mięso i ryby,
- Produkty pełnoziarniste,
- Warzywa,
- Owoce,
- Nabiał i jego przetwory.
Witamina E nie jest ciężka w zbilansowaniu. Jej zapotrzebowanie można bez problemu zrealizować poprzez nisko przetworzoną dietę bogatą również w oleje roślinne. Wykazuje ona wiele korzyści dla organizmu, stąd też warto zwrócić uwagę na jej realizację w diecie, a w razie potrzeby, sięgnąć po odpowiedni suplement.
Korzyści wynikające z suplementacji i spożycia witaminy E to:
- działanie antynowotworowe,
- antyzapalne,
- przeciwzakrzepowe i profilaktyczne wobec chorób układu krążenia,
- poprawa libido u kobiet i mężczyzn,
- regulacja pracy układu hormonalnego,
- wsparcie w procesie widzenia
- udział w prawidłowym rozwoju ciąży.
- redukcja stresu oksydacyjnego.
Witamina K:
Ostatnia witamina z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Najpopularniejszym związkiem reprezentującym tę witaminę jest menachinon. Wśród źródeł pokarmowych witaminy K można wymienić po prostu produkty pochodzenia roślinnego, a jej dzienne zapotrzebowanie określa się na 4mg/dzień. Warto zatem zadbać o różnorodność swojej diety, aby móc zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminę K. W większości przypadków witamina K jest współzawodnikiem dla witaminy D i jej obecność sprzyja jeszcze skuteczniejszemu działaniu witaminy D.
Witamina K uczestniczy w następujących procesach. Jest to
- wsparcie w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej (synergia działania z witaminą D),
- działanie antyzapalne,
- poprawa wyglądu skóry i jej przydatków,
- profilaktyka infekcji bakteryjnych.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie – ALFABET WITAMIN – źródła i właściwości
Wśród witamin rozpuszczalnych w wodzie wyróżnia się witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), B3 (Niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksynę), B7 (biotynę), Kwas foliowy (kiedyś witamina B9/B11), B12 (kobalamina).
Czasem wymienia się także cholinę jako witaminę B4 oraz inozytol jako witaminę B8. Wśród witamin rozpuszczalnych w wodzie, występuje również witamina C.
Witaminy z tej grupy nie są toksyczne dla organizmu, aczkolwiek ich ogromne dawki stosowane przewlekle mogą powodować objawy hiperwitaminozy. Ich lekki nadmiar jest natychmiast usuwany z organizmu za pośrednictwem układu moczowego.
Witamina B1 (Tiamina):
Tiamina to podstawowa witamina otwierająca listę. Jej głównym zadaniem jest odpowiedzialność za właściwą pracę układu nerwowego. Jest znana, chociażby z redukcji objawów choroby beri-beri. Zapotrzebowanie dzienne na witaminę B1 wynosi u kobiet 1,1mg, a u mężczyzn 1,3mg. Na rynku suplementacyjnym występują jej 2 odmiany – sulbutiamina i benfotiamina. Podstawowymi źródłami pokarmowymi witaminy B1 są:
- Rośliny strączkowe,
- Drożdże,
- Nasiona pestek,
- Mięso,
- Produkty zbożowe,
- Nabiał i jego przetwory,
- Owoce i warzywa.
Ciężko jest wywołać niedobory tej witaminy w obecnych czasach. Warto jednak wiedzieć, że można tę witaminę wykorzystać w celu poprawy koncentracji i zdolności kognitywnych. Ma to miejsce przy użyciu syntetycznych form tej witaminy dostępnych na rynku suplementacyjnym.
Wśród korzyści wynikających ze stosowania witaminy i jej spożycia wymienia się:
- wsparcie pracy układu odpornościowego i nerwowego,
- poprawa koncentracji/ zdolności kognitywnych,
- efekty antyzapalne oraz
- wsparcie w działaniu układu sercowo-naczyniowego, a także pozostałe właściwości profilaktyczne.
Witamina B2 (Ryboflawina):
Podobnie jak w przypadku tiaminy, witamina B2 dosyć powszechnie występuje w diecie człowieka. Jej dzienne zapotrzebowanie wynosi u kobiet 1,1mg i u mężczyzn 1,3mg. Wystarczy zadbać o niski stopień przetworzenia żywności. Witamina B2 jest znana ze swoich właściwości wspierających metabolizm węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Wspiera także zdrowie układu odpornościowego i działa synergistycznie z innymi składnikami antyzapalnymi.
Ich powszechnymi źródłami występowania są:
- Produkty pełnoziarniste,
- Rośliny strączkowe,
- Jajka,
- Orzechy,
- Nasiona i pestki roślin,
- Zielone warzywa,
- Banany.
Wśród właściwości, jakie posiada ryboflawina, wymienia się:
- wsparcie działania rytmu dobowego,
- działanie antyoksydacyjne,
- poprawę działania gospodarki węglowodanowej,
- udział w przemianach głównych składników diety,
- regeneracja błon śluzowych,
- regulacja skurczów w organizmie,
- udział w procesie tworzenia krwi.
Witamina B3 (Niacyna):
Witaminę B3 tworzy grupa 2 związków – kwasu nikotynowego oraz amidu kwasu nikotynowego. Dzienne zapotrzebowanie na niacynę wynosi u obu płci 15mg. Bierze ona udział w niezliczonych procesach biochemicznych w organizmie, stąd też jest bardzo ważna w codziennym funkcjonowaniu człowieka.
Jej powszechne źródła w żywności obejmują:
- Rośliny strączkowe,
- Nasiona i pestki roślin,
- Produkty pełnoziarniste,
- Orzechy,
- Ryby,
- Grzyby.
Właściwości, jakie posiada witamina B3 (zarówno w formie suplementu, jak i w żywności) wobec organizmu ludzkiego, obejmują:
- udział w procesie tworzenia krwi,
- regulacja przemian biochemicznych tłuszczów, białek oraz węglowodanów,
- regulację poziomu cholesterolu i jego frakcji,
- wsparcie kondycji włosów, skóry i paznokci,
- profilaktykę układu sercowo-naczyniowego,
- regulację pracy gospodarki węglowodanowej,
- poprawę pracy układu nerwowego.
Witamina B5 (Kwas pantotenowy):
Kwas pantotenowy to bardzo powszechnie występująca witamina w przyrodzie. Problemy z jej zbilansowaniem praktycznie się nie zdarzają. Jej dzienne zapotrzebowanie u kobiet i mężczyzn wynosi 5mg. Wykazuje ona wraz z innymi witaminami szerokie działanie wobec organizmu ludzkiego, stąd też jest ona równie istotna, co pozostałem witaminy z grupy B.
Jej główne źródła w pożywieniu to:
- Produkty pochodzenia roślinnego,
- Produkty pochodzenia zwierzęcego,
- Ryby,
- Grzyby,
- Jajka.
Głównymi korzyściami, jakie wywołuje witamina B5 dla organizmu, są:
- udział w syntezie koenzymu A,
- wsparcie profilaktyczne wobec problemów sercowo-naczyniowych,
- uczestnictwo w procesach regeneracyjnych oraz
- wsparcie odporności.
Witamina B6 (Pirydoksyna):
Pirydoksyna jest jedną z najważniejszych witamin z grupy B. Wpływa ona silnie na prawidłowe działanie układu nerwowego i sprzyja regulacji neuroprzekaźników. Witamina ta stanowi składnik ponad 100 reakcji w organizmie, co tylko świadczy o jej dużym znaczeniu w kontekście regulacji homeostazy. Jej zapotrzebowanie dzienne u kobiet i mężczyzn to 1,3mg.
Jej główne źródła występowania to:
- Produkty pełnoziarniste,
- Otręby,
- Ryby,
- Jajka,
- Mleko i jego przetwory,
- Owoce i warzywa.
Wśród głównych zalet stosowania witaminy B6 w postaci suplementów i pożywienia to:
- wsparcie w przemianach białek, tłuszczów oraz węglowodanów,
- poprawa odporności,
- pomoc w procesie produkcji krwi,
- synteza neuroprzekaźników i
- wsparcie prawidłowego działania układu nerwowego.
Witamina B7 (Biotyna):
Biotyna, podobnie jak kwas pantotenowy jest witaminą powszechnie występującą w pożywieniu. Jest ona również syntetyzowana przez bakterie jelitowe. Bierze udział w różnych reakcjach w organizmie. Jej dzienne zapotrzebowane określa się na ok. 100ug u kobiet i mężczyzn.
Najbardziej powszechne źródła występowania witaminy B7 w pożywieniu to:
- Podroby,
- Mięso,
- Orzechy,
- Warzywa zielone, żółte.
Wśród korzyści wynikających ze stosowania biotyna wymienia się udział w wielu reakcjach biochemicznych w organizmie:
- udział w syntezie protrombiny,
- łagodzenie objawów niektórych chorób autoimmunologicznych,
- udział w syntezie keratyny,
- pomoc w utrzymaniu właściwej kondycji skóry, włosów i paznokci.
Kwas foliowy (B9):
W świecie przyrody witamina ta występuje w postaci folianów, które są określane jako bardziej przyswajalna forma witaminy B9. Na rynku suplementacyjnym dostępne są również formy folianów. Jest bardzo ważna witamina biorąca udział w prawidłowym rozwoju płodu oraz procesach regeneracyjnych w organizmie. Jej dzienne zapotrzebowanie określa się na 0,4mg. W przypadku kobiet w ciąży dawkę witaminy B9 należy określić indywidualnie z lekarzem i dietetykiem klinicznym.
Powszechne źródła występowania folianów w diecie to:
- Zielone warzywa i owoce,
- Produkty zbożowe.
Efekty stosowania folianów i kwasu foliowego są następujące. Pomaga on w:
- syntezie nici DNA i jego regeneracji,
- wpływa na metabolizm homocysteiny,
- bierze udział w metylacji organizmu,
- wspomaga proces produkcji krwi,
- ma pozytywny wpływ na układ nerwowy,
- poprawia płodność,
- wpływa na prawidłowy rozwój ciąży.
Witamina B12 (kobalamina):
Ostatnią omawianą witaminą jest kobalamina. Witamina ta jest ciężka do zbilansowania u osób na dietach roślinnych. Głównym źródłem witaminy B12 są produkty odzwierzęce. Bierze ona udział w wielu kluczowych procesach dla zdrowia organizmu. Jej dzienne zapotrzebowanie wynosi 2,4ug u kobiet i mężczyzn.
Jej główne źródła występowania w żywności są następujące:
- Mięso,
- Ryby,
- Nabiał,
- Jajka.
Na rynku suplementacyjnym występują formy witaminy B12, przystosowane dla osób na dietach roślinnych, co umożliwia realizację dziennego zapotrzebowania na ten składnik wśród różnych grup osób. Korzyści wynikające ze spożycia produktów bogatych w kobalaminę i jej suplementacji to:
- udział w procesie syntezy DNA,
- udział w metabolizmie homocysteiny,
- pomoc w procesie tworzenia krwi,
- udział w syntezie neuroprzekaźników,
- prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- aktywacja kwasu foliowego/folianów do aktywnych biologicznie form.
W zestawieniu można wspomnieć również o takich składnikach jak cholina i inozytol, natomiast nie są one na ten moment oficjalnie zakwalifikowane jako witaminy.
Zobacz także: Witamina B12 – najlepsze formy, właściwości, niedobory. (klik)
Witamina C:
Witamina C to bardzo znana witamina. Jej dzienne zapotrzebowanie określone jest na 80mg. Bierze ona udział we wsparciu odporności i jest przydatna wobec wspierania kondycji skóry i nie tylko. Jej powszechne źródła w diecie to:
- Warzywa,
- Owoce tropikalne,
- Produkty fermentowane/kiszone,
- Inne produkty pochodzenia roślinnego.
Główne korzyści wynikające ze stosowania witaminy C to:
- wsparcie w syntezie kolagenu,
- wzmocnienie odporności,
- działanie antyzapalne,
- regulacja ciśnienia krwi oraz pracy gospodarki węglowodanowej,
- udział w procesach anti-aging.
Witaminy z grupy B – skutki niedoboru
Witaminy z grupy B to kluczowe związki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na bardzo zbliżone źródła występowania, niedobór tych witamin powoduje zbliżone objawy. Wśród nich wymienia się:
- Problemy z funkcjonowaniem układu nerwowego,
- Zaburzenia pamięci,
- Problemy z koncentracją,
- Niedokrwistość,
- Rozdrażnienie i niepokój,
- Problemy z układem sercowo-naczyniowym,
- Osłabiona odporność,
- Większa wrażliwość na infekcje,
- Mniejsza odporność na stres.
Podobnie mogą objawiać się niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E, K. Ponadto w przypadku niedoboru witaminy C mogą pojawić się problemy ze szkorbutem i kiepskim stanem uzębienia. Jeśli zauważa się podobne objawy na co dzień, warto wykonać odpowiednią diagnostykę, zainteresować się tematem zdrowego odżywiania i zainwestować swój czas w urozmaicenie diety i odpowiednią suplementację, która skutecznie zredukuje niedobory i szybko przywróci działania organizmu na właściwe tory.