ALFABET WITAMIN – mini poradnik

Witaminy to składniki mineralne, które oddziałują na organizm, wywołując konkretny efekt, lub stanowiąc składnik niezbędny do zajścia różnych reakcji biochemicznych. Witaminy dostarcza się wraz z pożywieniem, a w przypadku, gdy nasza dieta wykazuje niedobory dietetyczne, …

Witaminy to składniki mineralne, które oddziałują na organizm, wywołując konkretny efekt, lub stanowiąc składnik niezbędny do zajścia różnych reakcji biochemicznych. Witaminy dostarcza się wraz z pożywieniem, a w przypadku, gdy nasza dieta wykazuje niedobory dietetyczne, warto sięgnąć po suplementy diety, które te niedobory zredukują i wyrównają. W tym przypadku warto poznać listę (alfabet) witamin oraz podstawowe funkcje, za jakie odpowiadają w organizmie.

Lista omawianych witamin:

  • rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K),
  • rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B oraz witamina C).
Opakowanie suplementu diety Diamond Multivitamin marki Apollo's Hegemony. Obok napis -10% z kodem "blog10", Zamów już dziś sprawdzone produkty. Poczuj korzyść z multiwitamin. Obok pomarańczowy przycisk "sprawdź".
Apollo’s Hegemony – Diamond Multivitamin

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ALFABET WITAMIN źródła i właściwości

Do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zalicza się witaminy A, D, E oraz K. Mogą one być magazynowane w wątrobie, stąd też należy uważać na ich dodatkową suplementację lub spożycie. Nadmiar nie jest od razu wydalany i może być toksyczny. Warto uprzednio wykonać badania diagnozujące niedobory.

Witamina A:

Witamina A to zbiór składników o podobnej budowie i właściwościach, spośród których najważniejszym związkiem jest retinol. Zapotrzebowanie dzienne na tę witaminę to 700ug wśród kobiet i 900ug wśród mężczyzn.

Retinol i inne związki tworzące witaminę A znajdziemy w takich produktach jak:

  • Mięso drobiowe,
  • Tłuste ryby,
  • Nabiał i jego przetwory,
  • Podroby,
  • Jajka,

Witamina A  z żywności oraz w postaci suplementów odpowiada między innymi za:

  • prawidłowy proces widzenia,
  • wsparcie układu immunologicznego,
  • zapobieganie różnym infekcjom,
  • usprawnienie gojenia ran i regeneracji nabłonka,
  • wspiera właściwe funkcjonowanie błon komórkowych,
  • wykazuje właściwości antynowotworowe,
  • wspiera właściwy metabolizm lipidów oraz
  • ochrania skórę przed nadmiernym promieniowaniem.

Witamina D:

Występuje ona w 2 głównych formach żywieniowych – cholekalcyferol pochodzenia zwierzęcego oraz ergokacyferol pochodzenia roślinnego. Zapotrzebowanie na tą witaminę określa się na poziomie 15ug/dzień. Witamina D bierze udział w ogromnej ilości procesów i jest trudna w zbilansowaniu samym żywieniem i poza okresem letnim, kiedy słońce nie widnieje na niebie przez dłuższy okres. Jest to jedna z nielicznych witamin, które należy regularnie suplementować.

Najbardziej powszechne źródła żywieniowe witaminy D to:

  • Ryby morskie,
  • Mięso,
  • Nabiał i jego przetwory,
  • Grzyby i drożdże,
  • Podroby,
  • Jajka,
  • Produkty fortyfikowane.

Suplementacja i odpowiednie żywienie są w stanie zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Większość efektów wynikających z jej działania podykotowane jest właściwym stężeniem witaminy D w organizmie, a nie jej dodatkową suplementacją. Warto więc zapobiegać jej niedoborom.

Korzyści wynikające z suplementacji witaminą D to:

  • poprawa działania gospodarki węglowodanowej i wapniowo-fosforanowej,
  • zwiększanie gęstości kości,
  • poprawa siły mięśniowej,
  • regulacja rytmu dobowego,
  • wsparcie działania układu nerwowego i innych narządów.

Więcej o wit. D znajdziesz tu:

Witamina E:

Witamina E może występować w różnych formach budowy. Głównymi związkami tworzącymi tę witaminę są tokoferole. Zapotrzebowanie na witaminę E wynosi 8mg u kobiet i 10mg u mężczyzn. Witamina E potrzebna jest dla organizmu jako witamina odpowiadająca za odporność i profilaktykę.

Najbardziej powszechne źródła dietetyczne witaminy E to:

  • Mięso i ryby,
  • Produkty pełnoziarniste,
  • Warzywa,
  • Owoce,
  • Nabiał i jego przetwory.

Witamina E nie jest ciężka w zbilansowaniu. Jej zapotrzebowanie można bez problemu zrealizować poprzez nisko przetworzoną dietę bogatą również w oleje roślinne. Wykazuje ona wiele korzyści dla organizmu, stąd też warto zwrócić uwagę na jej realizację w diecie, a w razie potrzeby, sięgnąć po odpowiedni suplement.

Korzyści wynikające z suplementacji i spożycia witaminy E to:

  • działanie antynowotworowe,
  • antyzapalne,
  • przeciwzakrzepowe i profilaktyczne wobec chorób układu krążenia,
  • poprawa libido u kobiet i mężczyzn,
  • regulacja pracy układu hormonalnego,
  • wsparcie w procesie widzenia
  • udział w prawidłowym rozwoju ciąży.
  • redukcja stresu oksydacyjnego.

Witamina K:

Ostatnia witamina z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Najpopularniejszym związkiem reprezentującym tę witaminę jest menachinon. Wśród źródeł pokarmowych witaminy K można wymienić po prostu produkty pochodzenia roślinnego, a jej dzienne zapotrzebowanie określa się na 4mg/dzień. Warto zatem zadbać o różnorodność swojej diety, aby móc zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminę K. W większości przypadków witamina K jest współzawodnikiem dla witaminy D i jej obecność sprzyja jeszcze skuteczniejszemu działaniu witaminy D.

Witamina K uczestniczy w następujących procesach. Jest to

  • wsparcie w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej (synergia działania z witaminą D),
  • działanie antyzapalne,
  • poprawa wyglądu skóry i jej przydatków,
  • profilaktyka infekcji bakteryjnych.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie – ALFABET WITAMIN źródła i właściwości

Wśród witamin rozpuszczalnych w wodzie wyróżnia się witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), B3 (Niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksynę), B7 (biotynę), Kwas foliowy (kiedyś witamina B9/B11), B12 (kobalamina).

Czasem wymienia się także cholinę jako witaminę B4 oraz inozytol jako witaminę B8. Wśród witamin rozpuszczalnych w wodzie, występuje również witamina C.

Witaminy z tej grupy nie są toksyczne dla organizmu, aczkolwiek ich ogromne dawki stosowane przewlekle mogą powodować objawy hiperwitaminozy. Ich lekki nadmiar jest natychmiast usuwany z organizmu za pośrednictwem układu moczowego.

Witamina B1 (Tiamina):

Tiamina to podstawowa witamina otwierająca listę. Jej głównym zadaniem jest odpowiedzialność za właściwą pracę układu nerwowego. Jest znana, chociażby z redukcji objawów choroby beri-beri. Zapotrzebowanie dzienne na witaminę B1 wynosi u kobiet 1,1mg, a u mężczyzn 1,3mg. Na rynku suplementacyjnym występują jej 2 odmiany – sulbutiamina i benfotiamina. Podstawowymi źródłami pokarmowymi witaminy B1 są:

  • Rośliny strączkowe,
  • Drożdże,
  • Nasiona pestek,
  • Mięso,
  • Produkty zbożowe,
  • Nabiał i jego przetwory,
  • Owoce i warzywa.

Ciężko jest wywołać niedobory tej witaminy w obecnych czasach. Warto jednak wiedzieć, że można tę witaminę wykorzystać w celu poprawy koncentracji i zdolności kognitywnych. Ma to miejsce przy użyciu syntetycznych form tej witaminy dostępnych na rynku suplementacyjnym.

Wśród korzyści wynikających ze stosowania witaminy i jej spożycia wymienia się:

  • wsparcie pracy układu odpornościowego i nerwowego,
  • poprawa koncentracji/ zdolności kognitywnych,
  • efekty antyzapalne oraz
  • wsparcie w działaniu układu sercowo-naczyniowego, a także pozostałe właściwości profilaktyczne.

Witamina B2 (Ryboflawina):

Podobnie jak w przypadku tiaminy, witamina B2 dosyć powszechnie występuje w diecie człowieka. Jej dzienne zapotrzebowanie wynosi u kobiet 1,1mg i u mężczyzn 1,3mg. Wystarczy zadbać o niski stopień przetworzenia żywności. Witamina B2 jest znana ze swoich właściwości wspierających metabolizm węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Wspiera także zdrowie układu odpornościowego i działa synergistycznie z innymi składnikami antyzapalnymi.

Ich powszechnymi źródłami występowania są:

  • Produkty pełnoziarniste,
  • Rośliny strączkowe,
  • Jajka,
  • Orzechy,
  • Nasiona i pestki roślin,
  • Zielone warzywa,
  • Banany.

Wśród właściwości, jakie posiada ryboflawina, wymienia się:

  • wsparcie działania rytmu dobowego,
  • działanie antyoksydacyjne,
  • poprawę działania gospodarki węglowodanowej,
  • udział w przemianach głównych składników diety,
  • regeneracja błon śluzowych,
  • regulacja skurczów w organizmie,
  • udział w procesie tworzenia krwi.

Witamina B3 (Niacyna):

Witaminę B3 tworzy grupa 2 związków – kwasu nikotynowego oraz amidu kwasu nikotynowego. Dzienne zapotrzebowanie na niacynę wynosi u obu płci 15mg. Bierze ona udział w niezliczonych procesach biochemicznych w organizmie, stąd też jest bardzo ważna w codziennym funkcjonowaniu człowieka.

Jej powszechne źródła w żywności obejmują:

  • Rośliny strączkowe,
  • Nasiona i pestki roślin,
  • Produkty pełnoziarniste,
  • Orzechy,
  • Ryby,
  • Grzyby.

Właściwości, jakie posiada witamina B3 (zarówno w formie suplementu, jak i w żywności) wobec organizmu ludzkiego, obejmują:

  • udział w procesie tworzenia krwi,
  • regulacja przemian biochemicznych tłuszczów, białek oraz węglowodanów,
  • regulację poziomu cholesterolu i jego frakcji,
  • wsparcie kondycji włosów, skóry i paznokci,
  • profilaktykę układu sercowo-naczyniowego,
  • regulację pracy gospodarki węglowodanowej,
  • poprawę pracy układu nerwowego.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy):

Kwas pantotenowy to bardzo powszechnie występująca witamina w przyrodzie. Problemy z jej zbilansowaniem praktycznie się nie zdarzają. Jej dzienne zapotrzebowanie u kobiet i mężczyzn wynosi 5mg. Wykazuje ona wraz z innymi witaminami szerokie działanie wobec organizmu ludzkiego, stąd też jest ona równie istotna, co pozostałem witaminy z grupy B.

Jej główne źródła w pożywieniu to:

  • Produkty pochodzenia roślinnego,
  • Produkty pochodzenia zwierzęcego,
  • Ryby,
  • Grzyby,
  • Jajka.

Głównymi korzyściami, jakie wywołuje witamina B5 dla organizmu, są:

  • udział w syntezie koenzymu A,
  • wsparcie profilaktyczne wobec problemów sercowo-naczyniowych,
  • uczestnictwo w procesach regeneracyjnych oraz
  • wsparcie odporności.

Witamina B6 (Pirydoksyna):

Pirydoksyna jest jedną z najważniejszych witamin z grupy B. Wpływa ona silnie na prawidłowe działanie układu nerwowego i sprzyja regulacji neuroprzekaźników. Witamina ta stanowi składnik ponad 100 reakcji w organizmie, co tylko świadczy o jej dużym znaczeniu w kontekście regulacji homeostazy. Jej zapotrzebowanie dzienne u kobiet i mężczyzn to 1,3mg.

Jej główne źródła występowania to:

  • Produkty pełnoziarniste,
  • Otręby,
  • Ryby,
  • Jajka,
  • Mleko i jego przetwory,
  • Owoce i warzywa.

Wśród głównych zalet stosowania witaminy B6 w postaci suplementów i pożywienia to:

  • wsparcie w przemianach białek, tłuszczów oraz węglowodanów,
  • poprawa odporności,
  • pomoc w procesie produkcji krwi,
  • synteza neuroprzekaźników i
  • wsparcie prawidłowego działania układu nerwowego.

Witamina B7 (Biotyna):

Biotyna, podobnie jak kwas pantotenowy jest witaminą powszechnie występującą w pożywieniu. Jest ona również syntetyzowana przez bakterie jelitowe. Bierze udział w różnych reakcjach w organizmie. Jej dzienne zapotrzebowane określa się na ok. 100ug u kobiet i mężczyzn.

Najbardziej powszechne źródła występowania witaminy B7 w pożywieniu to:

  • Podroby,
  • Mięso,
  • Orzechy,
  • Warzywa zielone, żółte.

Wśród korzyści wynikających ze stosowania biotyna wymienia się udział w wielu reakcjach biochemicznych w organizmie:

  • udział w syntezie protrombiny,
  • łagodzenie objawów niektórych chorób autoimmunologicznych,
  • udział w syntezie keratyny,
  • pomoc w utrzymaniu właściwej kondycji skóry, włosów i paznokci.

Kwas foliowy (B9):

W świecie przyrody witamina ta występuje w postaci folianów, które są określane jako bardziej przyswajalna forma witaminy B9. Na rynku suplementacyjnym dostępne są również formy folianów. Jest bardzo ważna witamina biorąca udział w prawidłowym rozwoju płodu oraz procesach regeneracyjnych w organizmie. Jej dzienne zapotrzebowanie określa się na 0,4mg. W przypadku kobiet w ciąży dawkę witaminy B9 należy określić indywidualnie z lekarzem i dietetykiem klinicznym.

Powszechne źródła występowania folianów  w diecie to:

  • Zielone warzywa i owoce,
  • Produkty zbożowe.

Efekty stosowania folianów i kwasu foliowego są następujące. Pomaga on w:

  • syntezie nici DNA i jego regeneracji,
  • wpływa na metabolizm homocysteiny,
  • bierze udział w metylacji organizmu,
  • wspomaga proces produkcji krwi,
  • ma pozytywny wpływ na układ nerwowy,
  • poprawia płodność,
  • wpływa na prawidłowy rozwój ciąży.

Witamina B12 (kobalamina):

Ostatnią omawianą witaminą jest kobalamina. Witamina ta jest ciężka do zbilansowania u osób na dietach roślinnych. Głównym źródłem witaminy B12 są produkty odzwierzęce. Bierze ona udział w wielu kluczowych procesach dla zdrowia organizmu. Jej dzienne zapotrzebowanie wynosi 2,4ug u kobiet i mężczyzn.

Jej główne źródła występowania w żywności są następujące:

  • Mięso,
  • Ryby,
  • Nabiał,
  • Jajka.

Na rynku suplementacyjnym występują formy witaminy B12, przystosowane dla osób na dietach roślinnych, co umożliwia realizację dziennego zapotrzebowania na ten składnik wśród różnych grup osób. Korzyści wynikające ze spożycia produktów bogatych w kobalaminę i jej suplementacji to:

  • udział w procesie syntezy DNA,
  • udział w metabolizmie homocysteiny,
  • pomoc w procesie tworzenia krwi,
  • udział w syntezie neuroprzekaźników,
  • prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • aktywacja kwasu foliowego/folianów do aktywnych biologicznie form.

W zestawieniu można wspomnieć również o takich składnikach jak cholina i inozytol, natomiast nie są one na ten moment oficjalnie zakwalifikowane jako witaminy.

Zobacz także: Witamina B12 – najlepsze formy, właściwości, niedobory. (klik)

Witamina C:

Witamina C to bardzo znana witamina. Jej dzienne zapotrzebowanie określone jest na 80mg. Bierze ona udział we wsparciu odporności i jest przydatna wobec wspierania kondycji skóry i nie tylko. Jej powszechne źródła w diecie to:

  • Warzywa,
  • Owoce tropikalne,
  • Produkty fermentowane/kiszone,
  • Inne produkty pochodzenia roślinnego.

Główne korzyści wynikające ze stosowania witaminy C to:

  • wsparcie w syntezie kolagenu,
  • wzmocnienie odporności,
  • działanie antyzapalne,
  • regulacja ciśnienia krwi oraz pracy gospodarki węglowodanowej,
  • udział w procesach anti-aging.

Wszystko o witaminie C – kwas askorbinowy – dawkowanie, najlepsze źródła, korzyści, przeciwwskazania.

Witaminy z grupy B – skutki niedoboru

Witaminy z grupy B to kluczowe związki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na bardzo zbliżone źródła występowania, niedobór tych witamin powoduje zbliżone objawy. Wśród nich wymienia się:

  • Problemy z funkcjonowaniem układu nerwowego,
  • Zaburzenia pamięci,
  • Problemy z koncentracją,
  • Niedokrwistość,
  • Rozdrażnienie i niepokój,
  • Problemy z układem sercowo-naczyniowym,
  • Osłabiona odporność,
  • Większa wrażliwość na infekcje,
  • Mniejsza odporność na stres.

Podobnie mogą objawiać się niedobory witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E, K. Ponadto w przypadku niedoboru witaminy C mogą pojawić się problemy ze szkorbutem i kiepskim stanem uzębienia. Jeśli zauważa się podobne objawy na co dzień, warto wykonać odpowiednią diagnostykę, zainteresować się tematem zdrowego odżywiania i zainwestować swój czas w urozmaicenie diety i odpowiednią suplementację, która skutecznie zredukuje niedobory i szybko przywróci działania organizmu na właściwe tory.

Mateusz Jagielski

Dodaj komentarz