Ta strona korzysta z ciasteczek! Dalsze korzystanie ze sklepu oznacza akceptację polityki prywatności

Bacopa / Brahmi - właściwości, działanie, dawkowanie i skutki uboczne

Autor DrNatural.pl 22.08.2020 0 Komentarze Suplementacja,

Bacopa Brahmi - właściwości, działanie, dawkowanie i skutki uboczne

 

Bakopa drobnolistna łac. Bacopa monnieri  (inaczej Brahmi, nazwa ta wywodzi się od hinduskiego boga Brahma) -  ziele lecznicze od lat stosowane w tradycyjnej metodzie indyjskiej (“Ayurvedzie”). Początki jej stosowania opisano już w ok. VI wieku n.e. w tekstach “Medhya Rasayana” - jako ziele potrzebne do polepszenia pracy umysłowej a także do walki z bezsennością, problemami gastrycznymi, uspokajające, a nawet do walki z padaczką czy trądem. Mówi się, że starożytni uczeni stosowali je aby ułatwić sobie zapamiętywanie długich pieśni i pism. Obecnie klasyfikowana jest jako adaptogen, wspierający układ nerwowy w sytuacjach stresowych lub niekorzystnych warunkach środowiskowych  

 

Bakopa - działanie

 

Spektrum działania cudownych liści Brahmi jest imponujące.

Zacznijmy od tego, że wykazuje działanie antyoksydacyjne (tj. chroni komórki przed uszkodzeniem), posiadając zdolność do wychwytywania wolnych rodników. Ponadto chroni DNA przed uszkodzeniem, a  nawet wykazuje działanie przeciwzapalne (niezwykle skuteczne przy leczeniu np. reumatyzmu). 

 

To jednak nie koniec “zdolności” Bakopy. Redukuje ona przede wszystkim stres poprzez obniżenie poziomu kortyzolu i działa uspokajająco w napadach niepokoju - dzięki tym zdolnościom sprawdza się przy problemach z depresją, a także amnezji wywołanych stresem.

 

Jednak najczęstsze spotykane działanie to przyczynienie się do polepszenia procesów zapamiętywania, a poprzez to uczenia się. Dzięki tym zdolnościom z powodzeniem może być stosowana jako panaceum na problemu związane w centralnym układem nerwowym i jego prawidłowym funkcjonowaniem.

 

Co ciekawe Ekstrakt z Bacopa Monnieri ma właściwości rozpuszczające skrzepy - może być z powodzeniem nazwana „środkiem trombolitycznym”.

 

Bacopa sprawdza się również jako środek o właściwościach bakteriobójczych oraz powstrzymujący rozwój niektórych patogenów w tym: Escherichia coli czy Salmonella enteritidis. Ma także właściwości przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne.

 

Pozytywnie wpływa na poprawę skóry i włosów (pomaga zwalczać problem wypadania włosów, gdy stosuje się ją w formie wcierki).

 

Dodatkowo chroni wątrobę pozwalając obniżyć poziom ALAT, AspAT, a także bilirubiny. 

 

Skutki uboczne i przeciwwskazania:

 

Stosując adaptogen jakim jest Brahmi powinniśmy również poznać ewentualne skutki uboczne które mogą, ale nie muszą wystąpić przy rozpoczęciu suplementacji: 

Podrażnienie układu pokarmowego (możliwe wystąpienie biegunek, mdłości, skurczów przewodu pokarmowego czy wzdęć - powodują je saponiny steroidowe, zawarte w bakopie). Z tego względu nie zaleca się stosowania Brahmi na pusty żołądek, co może zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia. Do ewentualnych skutków ubocznych można zaliczyć również suchość w jamie ustnej.

 

 

Formy suplementacji

 

Na rynku dostępnych jest wiele form Brahmi, które możemy dostosować do naszych potrzeb. Tradycyjnie najpopularniejszą metodą spożycia ze względu na wygodę i dokładne odmierzenie dawki są tabletki lub kapsułki. Jednak jeśli nie jest to preferowana metoda spożycia zawsze możemy sięgnąć po sproszkowaną wersję i przygotować ją w formie naparu. Niestety ta metoda ma jeden minus - specyficzny smak, do którego jednak szybko można się przyzwyczaić. 

 

Bakopa drobnolistna – dawkowanie

 

W  świetle dostępnych danych dawkowanie Bakopy powinno wynosić około 300 mg na dobę przy użyciu wysokiej jakości ekstraktu standaryzowanego. Suplementacja powinna trwać co najmniej 6-8 tygodni, aby pełne spektrum działania było odczuwalne.

Skomentuj

Wszystkie teksty dostępne na blogu https://drnatural.pl/blog nie zastępują i nie stanowią porady lekarskiej lub specjalistycznej. Wszystkie treści dostępne na blogu nie są również formą prezentacji i reklamy suplementów diety, a jedynie interpretacją ogólnodostępnych informacji dot. niektórych składników.